Politika

Numan Kurtulmuş'tan sert eleştiri! Filistin'in göz ardı edilmesini eleştirdi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, G20 Parlamento Başkanları Zirve (P20) bildirisinde "Filistin'de artan çatışmaların göz ardı edilmesine" yönelik tavrı hakkında yazılı olarak rahatsızlığını dile getirdi. Kurtulmuş eleştirisini yazılı bir şekilde beyan etti.

Abone Ol

TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Hindistan Parlamentosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen 9. P20 Zirvesi'nde çeşitli başlıklar altında oturumlar düzenlendi. Zirve bildirisinde, parlamenter diplomasinin küresel meselelerin çözümündeki önemi vurgulandı ve uluslararası ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Bildiride Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) konusunda tavsiyeler yer aldı. Dijital dönüşüm, gıda ve enerji güvenliği, iklim değişikliği, yeşil enerji, düzenli göç, kadın ve çocuk hakları için uluslararası işbirliği ve afet yönetimi gibi konular ele alındı.

Zirve bildirisinde terörizmin tüm türleri kınandı, din ya da inanç adına işlenen terör eylemleri de dahil olmak üzere tüm terör eylemlerinin suç olduğu vurgulandı. Terörle mücadele için etkili tedbirlerin, terör mağdurlarına destek ve insan haklarının korunmasının birbiriyle çelişmeyen hedefler olduğu ifade edildi. Terörist gruplara karşı uluslararası işbirliğinin arttırılması gerektiği belirtildi.

YAZILI BİR ŞEKİLDE ELEŞTİRDİ

TBMM Başkanı Kurtulmuş, bildirinin Rusya-Ukrayna savaşına yönelik paragrafının dünyanın birçok yerinde meydana gelen çatışmaları ve ihtilafları yansıtmadığına dair çekincesini yazılı olarak dile getirdi. Ayrıca, küresel barış ve istikrarın sağlanmasında adalet ilkesinin gözetilmesi gerektiği vurgusunu yaparak Filistin'deki tırmanan çatışmaların görmezden gelinmesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çekti.

Kurtulmuş, bu çatışmanın özellikle kadın, çocuk ve sağlık çalışanlarından oluşan birçok sivilin şiddetle etkilediğini ve Filistin'deki çatışmanın küresel enerji güvenliği üzerinde de etkileri olduğunu hatırlattı. Gazze'de hızla gelişen üzüntü verici olaylar sırasında yaşanan korkunç insani ve insan hakları durumunun ortak bildiride yer almamasından memnuniyetsizliklerini ifade etti.

Ayrıca, benzer çekincelerin Endonezya, Güney Afrika ve Çin tarafından da yazılı olarak bildirildiği ve Rusya'nın da bu çekinceye katılmasının beklendiği bilgisine yer verildi.