Özel/Vakıf/Devlet Ü niversiteleri`nde Sanat ve Tasarım Fak., Güzel Sanatlar Fak., Sanat ve Mimarlık Fak. V.b. birçok isimde fakülte mevcut.
Eğer, dekan müzikçi ise, mutlaka bir Müzik Bölümü kurma telaşına giriyor.
Nişantaşı Ü n. Sanat ve Tasarım Fak. Müzik Bölümü`nü, webinde yayımlanan 'Müzik Terimleri Sözlüğü' nün yanlış tanımları ile dikkatimizi çektiği için gözlem altına aldık. Önce eğitimle ilgili kırımlara bakalım.
Bölüm Hakkında 'Müzik Bölümü ülkemizin gençyeteneklerini sanat alanına kazandırmayı hedeflemekte ve enstrüman, şan, kompozisyon ve müzik teknolojileri alanında profesyonel müzisyenler yetiştirmektedir; '
AY: İddialı bir paragraf, ama öngörülen eğitim programıyla profesyonel müzisyenler yetiştirmek çok zor. Ayrıca, 'enstrüman' (u,noktasızdır) yıllardır kullanılmıyor, artık çalgı' YÖK tarafından kabul edildi ve 'Çalgı Bilimi,Çalgı Bölümü v.b.' kullanılıyor.
Dersler Hakkında 'Bölüm Klasik Batı müziği eğitimini temel almaktadır. Performansist ve komponist yetiştirmeyi amaçlayan programımız, teori dersleriyle de desteklediği sanatçı adaylarını, müzik bilen birer icracı / besteci olarak sanat hayatına kazandırmayı hedeflemektedir. Performansistliğin ve kompozitörlüğün yanında günümüz koşullarında müzik üretme gereksinimini karşılayacak müzik teknolojileri, film müziği gibi seçmeli dersler de sunulmaktadır.'
AY: Performansist diye bir müzik terimi yoktur! Doğrusu Performans sanatçısı dır. Yine Komponist diye bir müzik terimi de yoktur! Kompozitör=besteci demektir!
Müzik Bölümü 8 yarıyıllık ders programı ve Bologna bilgi paketine bakalım
AY: Birinci ve ikinci YY.da 15 Kredi ve 30 AKS`nin 2`şer saati Müzik Teorisi ve solfeji ve 3`er saat Anadal`dır. Bu çok azdır, yetersizdir. (Anadal herhalde ana çalgı demektir)
Ü çüncü ve dördüncü YY.da 2`şer saati Müzik Teorisi ve solfeji, 2`şer saat Oda Müziği/Yardımcı piyano ve 3`er saat Anadal`dır. Çok yetersizdir.
Beşinci ve altıncı Y.Y.da öğrenci müzik alt yapısına kavuşmuş olacak ki,2`şer saat 'armoni' devreye girmiş, 2`şer saat Anadal devam etmektedir. Yeni 4 ders, 2`şer saatten seçmeli devreye girmiştir.
Beşinci Y.Y. seçmeli dersler şunlardır: Koro, Film müziği, Orkestrasyon, Korropetisyon, Ses teknolojisi, Oda Müziği/Yardımcı Piyano, Orkestra, Enstrüman/Opera Edebiyatı.
Altıncı Y.Y. seçmeli dersler ise şunlardır: Koro, Film müziği, Orkestrasyon, Korropetisyon, Ses teknolojisi, Oda Müziği/Yardımcı Piyano, Orkestra, Enstrüman/Opera Edebiyatı.
1/ Orkestrasyon ile orkestra çok içiçedir, ayrı ders olmasının gereği yoktur.
2/ Ensruman değil, çalgı olmalıdır. Ancak, Çalgı ile Opera Edebiyatı`nın ne ilgisi vardır, çok anlamsızdır.
Yedinci ve sekizinci Y.Y.da 'Form Analizi' devreye girmekte, seçimlik ders olarak ta Koro, Film müziği, Orkestrasyon, Korropetisyon, Ses teknolojisi, Oda Müziği/Yardımcı Piyano, Orkestra, Enstrüman/Opera Edebiyatı devam etmektedir.
Bu programdan, 'profesyonel müzisyenler' yetiştirmek mümkün görünmemekte, sadece her konuda biraz bilgisi olan, ama bir konuda ileri derecede bilgisi olmayan, çalgısını çalamayan, icracı olamayan v.b. kişiler yetişebilir.