NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın zaferinin "İran, Kuzey Kore ve Çin'deki otoriter liderleri" cesaretlendireceğine vurgu yaptı.

NATO üyesi 32 ülkenin liderlerini bir araya getiren NATO Zirvesi, ittifakın 75. yıl dönümünün kutlandığı törenle başladı. Tören, 1949 yılında "Kuzey Atlantik Anlaşması"nın 12 ülke tarafından imzalanarak NATO'nun kurulduğu Washington'daki "Andrew W. Mellon Oditoryumu"nda düzenlendi.

Zirvenin açılış konuşmasında, “En büyük maliyet ve en büyük risk, Rusya'nın Ukrayna'da kazanması durumunda ortaya çıkacak. Buna izin veremeyiz” ifadelerini kullanan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki zaferini "en büyük maliyet ve en büyük risk" olarak gördüğünü, çünkü çatışmanın sonucunun küresel güvenliği on yıllar boyunca şekillendireceğini belirtti.

Stoltenberg’e göre, Rusya'nın zaferi aynı zamanda "İran, Kuzey Kore ve Çin'deki otoriter liderler" e de cesaret verecek.

Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sonucunun küresel olarak onlarca yıl etkileyeceğini söyleyen Stoltenberg, ittifakın tüm üyelerini yoğun şekilde Ukrayna’ya destek olmaları için çağrı yaparken, Kiev’in NATO’ya üye olma ihtimaline ise değinmemesi dikkat çekti. Bu detay Rus resmi haber ajansı TASS’ta da belirtildi.

Ancak, Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Ukrayna'nın NATO üyeliği hakkında bir görüşme gerçekleştirdi. 

Bu arada yapılan ilk gün yapılan konuşmalarda ve görüşmelerde Ukrayna-Rusya Savaşı ana konu oldu. Biden, Ukrayna’ya tarih destek verileceğini belirtirken akıllarda soru işareti de bıraktı.

Öte yandan NATO’daki bu gelişmelere Rusya lideri Putin’in ne diyeceği de merak konusu oldu?