İstanbul'da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkililerine göre, yıkılma riski taşıyan binalarda yaşayan yaklaşık 3 milyon kişi bulunuyor. Profesör Naci Görür'ün değerlendirmesine göre ise İstanbul'da her an deprem olma riski yüzde 47'ye ulaşmış durumda.
DW Türkçe''in haberine göre: Özellikle Marmara Denizi'nde meydana gelen depremler, İstanbul'un büyük bir Marmara depremine ne kadar hazır olduğu sorusunu tekrar gündeme getirdi.
İstanbul için felaket senaryosu!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, olası depremde ağır hasar alması veya yıkılması beklenen binalarda 3 milyon kişinin yaşadığını söyledi.
4 Aralık Pazartesi günü, Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde Bursa Mudanya açıklarında sırasıyla 5,1, 4,5 ve 3,5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu depremler, Bursa, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ başta olmak üzere pek çok ilde hissedildi.
İstanbul'da, çözüm bekleyen en temel sorunlardan biri depreme karşı dayanıklı olmayan riskli yapılar. Marmara Denizi'nde 7 ila 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklentisi bulunurken, kentteki yüksek riskli konut sayısı yaklaşık 1,3 milyonu buluyor.
Ciddi deprem riski altındaki Marmara'da olası bir deprem stanbul için tam bir faciya yaşanacağına işaret ediyor.
Naci Görür'den ürküten açıklama! Deprem olasılığı yüzde 47
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarındaki depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda meydana geldiğini belirtti. Bu fay hattının kuzey kolunda ise Büyük Marmara depreminin beklendiğine dikkat çekti.
Görür, İstanbul'da her an deprem olma olasılığının yüzde 47'ye çıktığını söyledi bu durumu "Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın" şeklinde ürküten bir değerlendirmede bulundu.
Beklenen büyüklük 7 ile 7.5 aralığında
Kuzey Anadolu Fay Hattı, 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattı batıda İstanbul'dan geçiyor. İstanbul'un o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında olduğunu ifade eden Görür, Marmara Bölgesi'ndeki Kumburgaz ve Adalar faylarının deprem üretebileceğini söyledi.
Adalar fayının kırılması durumunda en fazla 7, Kumburgaz fayının kırılması durumunda minimum 7,2, her iki fayın aynı anda kırılması durumunda ise 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklentisi olduğunu ileri sürdü.
Bir seferberlik havası yok!
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un depreme hazırlanması konusunda planlı, programlı, iş birliği içinde ve hızlı bir şekilde bir seferberlik havasının olmadığını belirterek depreme karşı hazırlık sürecinde siyasi iradenin eksikliğine vurgu yaptı.
Görür, İstanbul'un depreme karşı hazır hale getirilebileceğini, ancak bunun için devletin, belediye ile iş birliği içinde olması, vatandaşı kucaklaması ve adil bir şekilde bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
İBB'nin kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor
Murat Yün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olarak "Depreme Dayanıklı İstanbul" başlığı altında yaptıkları yatırımları paylaştı.
İBB, bu kapsamda yaklaşık 50 projede toplamda 18,8 milyar lira yatırım gerçekleştirmiş ve bu projeleri tamamlanmış durumda. Ayrıca, devam eden 66 proje ve fizibilite çalışmaları süren 70 projeye toplamda 33 milyar lira civarında bütçe ayrıldı.. Yatırımlar arasında üst yapıların güçlendirilmesi, yolların düzenlenmesi, viyadüklerin güçlendirilmesi, konut alanlarının üretilmesi ve toplanma alanlarının alt yapılarının hazırlanması gibi çeşitli alanlara yönelik çalışmalar sürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Daire Başkanlığı, yaklaşık 165 hektar büyüklüğündeki alanda 21 kentsel dönüşüm projesine liderlik ediyor. Bu projelerin bir kısmı imalat veya proje aşamasında, bir kısmı ise uzlaşma aşamasında. Ayrıca, yakın bir zaman içinde bin 250 konutu içeren bir kentsel dönüşüm projesinin temelleri atılacak. İBB'nin 157 kilometrekarelik mikro bölgeleme çalışması da aralık sonu itibariyle tamamlanmış olacak.
200 bin ağır hasar tehdidiyle karşı karşıya
İstanbul'da bulunan 1 milyon 200 bin binadan 800 bininin 2000 yılı öncesi yönetmeliklere göre yapıldığı tespit edildi. Bu eski yapıların, yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar alması veya yıkılması bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilisi Murat Yün, bu binalarda 1 milyon 300 bin hanenin bulunduğunu ve bu bölgelerde yaklaşık üç milyon kişinin yaşadığını ifade etti.
Muhtemel deprem senaryolarında öncelikli olarak bu üç milyon nüfusun yaşamını idame ettirecek alanların hazırlanması gerektiğini belirten Yün, özellikle sahil hatlarındaki eski yapıların ciddi bir risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekti.