“Adil-i Mutlak”. Albayrak Grubu’nun on bir yıldır düzenlediği ve bir gelenek haline gelen sergiler, bu yıl da ‘adalet’ temasını hüsnühat sanatının zarafetiyle buluşturuyor. Sergide, Kur’an-ı Kerim’deki adalet ayetlerini işleyen hat eserleri , tezhip çalışmaları ve hattat Savaş Çelik’e ait modern enstalasyonlar ve dijital sanat eserleri yer alıyor. Akademisyen ve hattat olan Savaş Çelik daha önce yapılmamış ‘muttasıl mali’ ismini verdiği tasarımını uyguladığı 18 eseri ile serginin en sıra dışı işlerine imza atıyor.Sanatçı kendisinin geliştirdiği bu yeni üslupdan şöyle bahsediyor;
“Onun adına da 'muttasıl makili' dedim. Yani harflerin birbirine bitişmesiyle elde edilen bir kompozisyon biçimi. Hiç yapılmamış daha önce. Bunu yaptığım zaman harf formları kayboluyor. Çizgi kaybolunca, esasen 2 boyutlu olan hat sanatını göstermek gerekiyor. Üç boyutluluğa yöneldim. Bir bakıma resim sanatındaki kübizm etkisi bende oldu. Piramidal bir yapıyla üç boyutlu hale getirerek bu muttasıl makiliyi okunur hale getirdim. Burada renk ve renklerin tonları söz konusu. Bu sergimde, bir rengi dört tonuyla birlikte uyguladığım zaman ortaya çıkan formları göreceksiniz. Hem airbrush hem de doğrudan leke çalışmalarıyla tek renkli olarak 3 boyutluluğu ortaya koymuş oldum. Bu benim için çok önemliydi ve çok heyecanlandım."
"Hat, Kübizm ve Yeni Tasarımlar" başlıklı eserlerinin yer aldığı sergide “De ki: Rabbim Adaleti Emretti” ayetinin üç boyutlu hale dönüştüğü eser ise serginin adeta kalbinde yer alıyor.
Birer Yıldız Gibi Parlıyor…
Tophane-i Amire’nin yüksek kubbelerinden sarkan yuvarlak levhalar, “Âdil-i Mutlak” sergisinin ruhunu yansıtan birer yıldız gibi parlıyor. Bu levhalar, cami mimarisinde kullanılan ve “Çehâr Yâr-ı Gûzin” olarak bilinen hat yazılarının tanzimini andıran bir düzenlemeyle sunulmuş. Çehâr yâr-i güzîn: Peygamber Efendimiz’in en yakın dostları olan ilk dört halîfe anlamına gelir. (Hazret-i Ebû Bekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman ve Hazret-i Alî)
Cami iç mekânlarında, özellikle mihrap ve minber çevresinde konumlandırılan bu yuvarlak hat eserlerinin en güzel örneğine Ayasofya camiinde rastlarız. Aynı zamanda dünyanın en büyük cihar yar-i güzinleri olan bu levhalar Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin elinden çıkmış ve herbiri 7,5 metre büyüklüğünde sanat eserleridir.
Adil-i Mutlak sergisinde benzer bir ilhamla kullanıldığını düşündüğüm bu estetik levhalar adalet kavramını merkezine alarak, mekânın tarihi yapısı ile adalet mesajının kutsiyetini derinleştiriyor. Kubbelerden sarkan bu levhalar, izleyiciyi adaletin yüceliği ve mutlaklığı üzerine düşünmeye davet ediyor. Ayrıca bu yerleştirme biçimiyle , izleyicinin başını yukarı kaldırarak, hem fiziksel hem de manevi bir yükselişi deneyimlemesini sağlıyor. Hat sanatının zarafetiyle birleşen bu sunum, adaletin estetik ve ruhani boyutlarını bir araya getirerek, sanatseverlere etkileyici bir deneyim sunuyor.
Adalet Teması Üzerine..
Âdil-i Mutlak” , Kur’an-ı Kerim’de yer alan adalet temalı ayetler kullanılarak oluşturulmuş bir sergi. Mekana girdiğiniz anda öncelikle yuvarlak levhalar dikkatinizi çekse de sağlı sollu yerleştirilmiş hat eserlerini yakından inceledikçe ayetlerin çarpıcılığı ile baş başa kalıyorsunuz.
“Bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi âdil davranmamaya itmesin.” Maide 8
Bu ayet ile karşılaşmak yıllardır zulüm altında olan başta Filistin olmak üzere tüm zulüm altındaki milletleri hatırlatıyor. Emredilen, her şeye rağmen nefretin seni yönetmesin..
Hattat Savaş Çevik serginin temasını şu sözler ile ifade ediyor; “Dünyada mazlum milletlerin, özellikle Filistin gibi coğrafyaların yaşadığı zorluklar hepimizin malumu. Bu sergi, bu konudaki duyarlılığımızı kaybetmediğimizi ve çözüm arayışımızı sürdürdüğümüzü göstermek açısından çok anlamlı bir vesile”
Adil-i Mutlak Hat Eserleri Sergisi’nde adalet temalı 13 hat eseri, 12 tezhip eseri, modern enstalasyonlar ve dijital çalışmalar 9 Ocak- 27 Ocak tarihleri arasında her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Tophane-i Âmire’de ziyaret edilebilecek. Ayrıca çeşitli atölye çalışmaları, etkinlikler ve küratörlü geziler düzenleniyor.