Mükemmeliyetçiler neden depresyona eğilimlidir?

Abone Ol

Çoğu zaman, depresyonu bir kalıba koyarız. Etiketliyoruz, tanımlıyoruz ve tek yönlü göründüğüne karar veriyoruz. Ancak daha da sıklıkla, depresyon bir maskenin arkasına saklanıyor vaziyette.

Tipik olarak, depresyonu yavaş hareket eden bir üzüntü ve hiç umursamama olarak görürüz. Bu tanımla, mükemmeliyetçiliğin depresyondan en uzak özellik olduğu düşünülebilir. Çok fazla önemsemek veya hiç umursamamak birbirine tamamen zıt iki terim. Ancak gerçek şu ki, her ikisi de tanımlarından çok daha karmaşık.

Mükemmeliyetçilik ve Nevrotiklik: Kişilik Depresyonu Nasıl Etkiler?

Kişilik özellikleri, depresyonun güçlü belirleyicileri olabilir. Bu özelliklerden biri nevrotikliği içerir: Olumsuz bir duygusal durum yaşama eğilimi.

Ancak nevrotiklik aynı zamanda mükemmeliyetçilikle de bağlantılıdır: Kendini veya başkalarını gerçekçi olmayan standartlarda tutmak. Bir şey standart olduğunda, asla "yeterli" olmadığınızı hissedebilirsiniz. Kendinizi ve başkalarını sürekli eleştirmenize neden olarak olumsuz bir duygu durumu yaşamanıza neden olabilir.

Mükemmeliyetçiler, depresyona yol açabilecek şekilde hissetme, düşünme ve hareket etme eğilimindedir.

Mükemmeliyetçiliğin boyutları, kendinden şüphe duymayı, özeleştiriyi, hatalardan endişe duymayı ve kendiniz ve başkaları için gerçekçi olmayan standartları içerir.

Sürekli olarak kendinizden şüphe ettiğinizde ve kendinizi küçük gördüğünüzde, yeterli hissetmemek kolaydır. Ne yazık ki, bu kişilik özellikleri zamanla depresyona yol açabilir.

Mükemmeliyetçiler Neden Depresyona Eğilimlidir?

Mükemmeliyetçilik oldukça sosyal bir kişilik özelliğidir. Başkalarıyla ve kendimizle olan ilişkilerimizi etkiler. Mükemmeliyetçiler, aşağıdakilerden dolayı depresyon geliştirebilirler:

Sağlıksız ilişkiler

Mükemmeliyetçiler kendileri ve başkaları için gerçekçi olmayan beklentiler belirler. Bu, gergin ilişkilere ve olumsuz sosyal etkileşimlere neden olabilir.

Karamsar tutum

Bu yüksek standartlar nedeniyle, mükemmeliyetçiler başkalarını olumsuz bir ışık altında görme eğilimindedir. Sonuç olarak, durumlara karamsar bir tavırla yaklaşabilirler ve zaten hayal kırıklığına uğramışlardır.

Düşük baş etme becerileri

Mükemmeliyetçilerin günlük stres etkenleriyle karşılaşma olasılığı yüksektir, ancak bunları yönetmek için sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirmezler. Baskı ve beklentilerden kaçınmak için yapılacaklar listelerinden kaçınma veya erteleme eğilimindedirler.

Kendine güvensiz olurlar

Mükemmeliyetçilik ayrıca zayıf öz sevgiye ve düşük özgüvene yol açabilir. Yalnızca "mükemmelliğe" ulaştıklarında kendilerini iyi hissederler (ki bu mümkün değildir).

Düşük memnuniyet

Mükemmeliyetçiler her zaman yüksek standartlarına “yetişmeye” çalışırlar. Sonuç olarak, başarılarından daha az mutlu olurlar ve hayatlarından sürekli olarak tatmin olamamakla gündeme gelirler. Bu gibi durumlarda yeterli olduğumuzu kendimize hatırlatmamız gerekiyor ya da mükemmel olmamız gerekmediğini.

Mükemmeliyetçi eğilimlerinizi yeniden şekillendirerek ve anlayarak, gerçekçi olmayan beklentilerin ağırlığını kaldırmaya başlayabilirsiniz. Terapi, başa çıkma becerileri, olumlu bir zihniyet ve benlik saygısı ile donatılmanıza yardımcı olabilir. Kendinizle ve başkalarıyla olan ilişkinizi iyileştirmeye başlayabilirsiniz. Bunu yaparken kendinizi mükemmeliyetçiliğin baskısından kurtarabilir ve daha rahat bir hayata adım atabilirsiniz.