'Mükemmel sağlık' nedir?
İnsanın doğduğunda var olan sağlıktır. Bu mükemmel sağlık, tıpkı orijinal bir aracın kullanmaya başladığında yavaş yavaş yıprandığı gibi insan için de her nefes aldıkça bir miktar azalan, zaman gibi yaşlanma gibi durdurulamayan önüne geçilmeyen bir değerdir.
Genetik yapımız yediklerimiz, içtiklerimiz yaşam şartlarımız, sosyal - çevresel - kültürel ve ekonomik pozisyonlarımız manevi yönlerimiz, içinde bulunduğumuz toplum, coğrafya, iklim vb. bunların hepsi sağlığımızı olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörlerdir.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıpta bunların bazılarına içsel, bazılarına dışsal faktörler diyoruz.
Bu faktörlerin bazıları önlenebilir düzenlenebilir iken, bazılarının düzenlenmesi genetik gibi durumlarda pek mümkün gözükmez.
Durum böyleyken, sağlığımızı korumak için yapmamız gereken kolay bir yol vardır; Binlerce yıldır insanlık geçmişinden gelen bilgileri basitçe kendimize uygulamak gerekir.
Mademki her nefes aldıkça sağlığımız da yaşımız gibi eskiyor, yavaş yavaş bozuluyorsa, yapmamız gereken bozulma hızını yavaşlatmak ve sağlıklı yaşlanmayı sağlamaya çalışmaktır.
İşte bu basit kurallar geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile insanlık tarihi boyunca belirlenmiştir. Hal böyle iken günümüzde Amerikan Kalp Derneği 'Life s Simple 7' adıyla 7 faktör belirtmiş ve bu yedi faktörden 6 sına sahip olan insanın sağlıklı yaşlanma ve sağlıklı damar yapılarına sahip olma ihtimalinin 10 kat daha fazla olduğunu, kalp krizi geçirme riskinin de hayli az olduğunu tespit etmiş; Sağ olsunlar;
'Life s Simple 7'
Nedir bu 'Life s Simple 7' faktörler?
1-Kan basıncı,
2-Normal kolesterol seviyesi,
3-Normal kan şekeri seviyesi,
4-Aktif hareketli yaşam,
5-Sağlıklı beslenmek,
6-Kilolu olmamak,
7-Sigara içmemek.
Yapılan araştırmalarda damarların yaşlanmayla sertleşmesine sebep olan faktörlerin çoğu genlerle değil değiştirilebilen hayat tarzı ve özellikleri ile ilgiliymiş. Damar yaşlanması da normal yaşlanma gibi bir süreçtir. İnsanlar yaşlandıkça damarları sertleşir ve tansiyonları da fizyolojik olarak yükselmeye başlar. Damar yaşlanmasını önleyici sihirli bir ilaçda yoktur. Temel ve basit kurallar ile sağlıklı yaşlanma sağlanabilir.
Çok yaşa Amerikan Kalp Derneği(!)
Sen olmasaydın insanlık tarihinden gelen bu kadim bilgileri biz nasıl bilecektik(!)
Gerçi şimdi dört mevsim nar buluyoruz manavlarda pazarlarda ama gerçekte nar mevsimi Ekim sonu Kasım ortalarıdır. Narın insan sağlığı üzerindeki faydaları sayılmayacak kadar çok ve günümüzde en önemlisi kansere karşı oluşu. Mevsimi geldiğinde her gün bir avuçnar tüketilmeli. Nar, kabuğunun yapısı sebebiyle 4 veya 6 ay kadar yapısını ve beslenme değerini koruyabilen nadir meyvelerdendir. Tabii ki ısısı 1-2 ° C`de saklanmalıdır.
Yapılan araştırmaya göre doğal nar meyvesinden elde edilen suyun yeşil çaya göre 3 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Meyve tanelerinin anti-tümör etkisi ise dikkat çekmektedir. Bu bakımdan kansere karşı koruyucu bir meyvedir. Ayrıca nar, ishali ve kusmayı keser. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kolesterol ve kan şekerinin normale çeker. Kalp sağlığını korunmada etkilidir. Mideyi temizler ve hazmı kolaylaştırır. Kalp ve mide ağrılarına iyi gelir. Mide ülserini iyileştirir. Boğaza ve akciğerlere faydalıdır. Öksürüğe iyi gelir, idrar söktürür.
Nar çayı tarifi
500 kg. taze sıkılmış nar suyu
5-6 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
Bir çay kaşığının ucu ile toz zencefil
Hazırlanışı
Nar suyunu orta boy tencereye alarak, karanfil ve çubuk tarçınları ekleyerek kaynatın.
5 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alıp, içerisine bir çay kaşığının ucu ile toz zencefil ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Ömür boyu hipertansiyon ilacı olur mu?
Hipertansiyon yetişkinlerde her üçkişiden birinin derdi. Bu durumdaki hastalar tedbir olarak hemen tuzu azaltmaya yönelirler. Ama şekere çok kimse ses çıkartmayı akıl etmez. Şeker ve früktoz da hipertansiyon durumunda azaltılmalıdır.
Peki tansiyonu yüksek olanlar daha başka nelere dikkat etmelidir?
Bitter çikolata sanılanın aksine damarları genişlettiği için tansiyona karşı sorunlu değildir.
Zeytinyağı, Şeker pancarı, sarımsak, karpuz, nar, kuş kirazı, keten tohumu, Şam fıstığı, Hindistan cevizi, susam yağı (tahin), gülhatmi, kivi, böğürtlen, domates, siyah üzüm, tarçın ve kakule de tansiyona olumlu etkisi olan diğer yiyeceklerdir.
Her tansiyonu yüksek olanın hemen ilaçkullanması hele hele bunları ömür boyu alması gibi bir şey olamaz. Tansiyon ilaçları, hayat tarzındaki yanlışlar ortadan kaldırılmasına rağmen kan basıncının gene de yüksek seyrettiği hastalarda doktor tavsiyesi ile alınması gereken ilaçlardır.