Bilim teknoloji

Mühendisler tarafından insan beyni dokusuyla çalışan bilgisayar geliştirildi

Indiana Üniversitesi’nden bir grup mühendis, insan beyni dokusuyla işlevsel bir bilgisayar geliştirdi. Bu bilgisayar, Brainoware adı verilen ve insan beyni hücrelerinden oluşan organoidlerden meydana geliyor.

Abone Ol

Organoidler, pluripotent kök hücrelerden yetiştiriliyor ve insan serebral korteksinin temel özelliklerini taklit ediyor.

Konuşma Tanıma ve Problem Çözme Yetenekleri

Brainoware, konuşma tanıma ve problem çözme gibi yapay zeka görevlerinde test edildi. Farklı dillerde sesli konuşmayı yazıya çevirme deneyinde, farklı Japon erkek seslerini tanıması istendi. Başlangıçta yüzde 51 doğruluk oranına sahip olan sistem, birkaç günlük eğitimden sonra yüzde 78’e ulaştı. Ayrıca, kaotik bir doğrusal olmayan matematik denklemi olan bir Henon haritasını tahmin etmekle görevlendirildi. Bu testte de doğruluk oranı eğitimle arttı.

Silikon Çiplerden Daha Az Enerji Tüketimi

Bilim insanları, bu tür sistemlerin silikon çiplerden çok daha az enerji tüketerek, öğrenme, muhakeme ve problem çözme gibi beynin temel işlevlerini gerçekleştirebileceğini umuyor. Bu çalışma, insan beyni dokusuyla çalışan biyobilgisayarların potansiyelini gösteriyor.