İnsan yaşamındaki evreler ve mizaçlar

Abone Ol

İnsan yaşamındaki ana evreler ve mizaçlar 
Organlarımızın mizacı
Dumanların mizacı
Görsel besinler
Zihinsel besinler 
Emilen Besinler
Kumaşların mizaçları
Metallerin mizaçları
Gölgelerin mizaçları
Sevgi besinleri
Cinsel besinler
Sindirimin evreleri konularından bahsedeceğiz. Batı tıbbının atası sayılan
Hipokrat 'Eğer size bir hasta geldiğinde ve muayene etikten sonra hastanın sorununu anlayamadıysanız ve bu hastalığı teşhis edebilen bir kişiye erişemiyorsanız, o zaman yapacağınız tek iş kişinin dört sindirimini düzeltmektir`demiş asırlar önce gerçekten de insan ne ile besleniyorsa sağlığını  doğrudan etkilemektedir.


İnsan yaşamındaki ana evreler ve mizaçlar 

İnsan hayatı dört ana evreye sahiptir:
0-7 yaş arası 
7-14 yaş arası
14- 21 yaş arası 
21-28 yaş arası
Bu dört ana evreden sonra başka aşamalar da vardır. Bu aşamalarda, vücudun gelişme süresi biter ve yalnızca insanın ruhu gelişir.

Hayatın birinci evresi (0-7 ya arası) sıcak ve nemli
Bu evrede, vücudun sıcaklık ve nem oranı yüksektir. Bu yüzden hastalıklardan korunmak için bu yaşta sıcaklık-soğukluk dengesi dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
Doğumdan sonra bebeğin mizacı belirir. Unutmayalım ki, gebelik döneminde annenin beslenme tarzı, bebeğin mizacını çok etkiler. Doğumdan sonra da annenin yeme içme tarzı, kendi sütünü ve normal olarak da emzirdiği bebeğin mizacını da etkiler.
Cildi ince ve yumuşak, açık ve ince telli saç, gözleri açıp kapatmayı zorlaştıran kabarık bir yüze sahip olan beyaz tenli doğan bir çocuk soğuk mizaçlıdır.
Vücudu iri, uzun ve siyah kalın teli saça sahip olan (kaşları bile olabilir) ve ağırlığı düşük olan bebek, sıcak mizaçlıdır. Soğuk mizaçlı çocuğun çoğu zamanı uykuda geçer ve bunun tersi de sıcak mizaçlı bebek her yarım saatte uyanıp tekrar uyur. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa uyku o kadar az ve nem ne kadar yüksek olursa uyku da o kadar fazla olur.
Sıcak mizaçlı çocuk, hareketlidir, hemen renkler arasındaki farkı keşfeder, sese yanıt verir, çeşitli gıdaları yiyebilir ve ardından uyur. Soğuk bebek, sütü içer içmez geğirir, kusar. Bu kusma, bebeğin midesinin soğuk olduğunu gösterir.
Annenin sütünün mizacını anlamak için de anne sütünü tırnağın üzerine damlatın. Eğer kayarsa, mizacı soğuktur eğer donarsa mizacı soğuktur.

Organlarımızın mizacı
Karaciğer- böbrek- dalak- kaslar sıcak ve nemli
Kalp- arter atar damarlar sıcak ve kuru
Kemikler- bağdokular- zarlar soğuk ve kuru
Beyin- omurilik- yağlar soğuk ve nemli
Sabah, akşam bal, hurma veya rezene çayı içmek anne sütünün mizacını ısıtır.
Sıcak mizaç, saçları kabartır; soğuk mizaç, saçları düzleştirir. Sıcaklık ne kadar çok yükselirse zeka o kadar artar ve soğukluk ne kadar artarsa aptallık ta o kadar artar.
Bebeğin hareketleri yaşı ilerledikçe artar,çünkü nem azalır ısı ortaya çıkar. Isındıkça daha da hareketlenir.

Zeki çocuklar yetiştirmek için, sıcak mizaçlı yiyeceklerle beslemeliyiz.

Hayatin ikinci evresi (7-14 arası) sıcak ve nemli
Bu dönemde erkek çocukların, kız çocuklara göre düşük nem oranı nedeniyle, büyüme eğilimi daha düşüktür. Bu dönemin sonuna doğru, kızların vücut nem oranlan, ani bir artışın ardından, gözle görülebilecek kadar önemli bir büyüme gerçekleşir. Bu çağın vücut ısısı, beyin ve zihinsel gelişimleri için kullanılır.

Hayatin üçüncü evresi(14-21) sıcak ve nemli
Her iki cinsiyette nem azalır. Bu süreçte büyüme yavaşlar ve neredeyse sıfırlanır. Bu çağdaki sıcaklık artışıyla, atlamak zıplamak, coşku, tutku ve sevgi, cesurca eylemler, anormal davranışlar ve ebeveynlerle çatışmalar yaşanır.

Hayatin dördüncü evresi (21-28) sıcak ve kuru
21-28 yaşlardaki nem, minimuma düşer ve ısı sabit kalır. Aslında, ısı doruk noktasına ulaşır ve vücudun en yüksek noktasında yani başta toplanır. Bu dönemdeki baş ağrısının ve agresiflik nedenlerinden biri de bu olabilir.

28 - 35 yaşlarda sıcak ve kuru
Isı azalır ve 40 yaşına kadar bu düşüş devam eder. Bu azalma zararlı değildir ve rahatlatıcıdır.

 40 yaş sıcak ve kuru
Kişinin 40. yaşı denge yaşıdır. Bir kişi 40. yaşına sağlıklı bir şekilde erişebilirse, bu durumu uzun yıllar sürdürebilir.

40 - 60 yaş arası soğuk ve kuru
Bu aşamada soğukluk yükselir. Şiddetli veya mülayim tempolu soğukluk, kişinin dış görünümünde görülebilir.
Örneğin; saçlar beyazlamaya başlar. 

60 yaş ve üzeri soğuk ve nemli 
Bu çağdan itibaren soğukluk, tam soğukluğa, giderek ölüme götürür. Sıcak kokular, soğuk hastalıkları ve soğuk kokular da sıcak hastalıkları tedavi eder. Sıcak kokular: gül , yasemin, turunç, üzerlik dumanı, ....
Soğuk kokular: portakal, limon, salatalık, karpuz …gibi kokular
Soğuk mizaçlı benzin, petrol, mazot, tiner ve dezenfektanların kokusu beyni soğutur ve sürekli koklanmaları, sinir sistemi bozukluklarına ve hatta unutkanlığa neden olur.

Dumanların mizacı
Dumanlar insanın beyninde emilir. Çeşitli kokular, koku alma bezlerini etkiler ve tat bezlerinde de özel bir salgı oluşturmasına sebep olur. Dumanların bir özelliği de her birinin ya soğuk ya da sıcak bir mizaca sahip olmasıdır.
Bazı dumanlar insani sakinleştirirken, bazıları da tutku ve heyecan verir. Ve bazıları da gerginlik, huzursuzluk, uyuşukluk, endişe ve hayal kırıklığı duygusu verir.
Üzerlik tütsü buhur akgünlük saman dumanı 
Yün, ipek, odun dumanı sıcak çok sıcak
Benzin petrol mazot plastik çöp pamuk saçsoğuk ve çok soğuktur.    

     Tütün dumanı önce sıcak, sonra soğuktur. Sigara dumanı da önce sıcak, sonra soğuktur fakat verdiği soğukluğun derecesi, ikinci seviyededir (daha yüksek). Bu yüzden önce biraz enerji (ısı) verir, fakat sonra beyni soğutur.
Afyon dumanı da önce sıcak, sonra soğuktur. Yalnız ısıtması birinci dereceyken, sonrasında beyni üçüncü hatta dördüncü seviyeye kadar soğutur. Bu yüzden de beyin soğuduğu için kendini ısıtma yolu ararken, o maddeleri tekrar kullanmak isteyecektir. Böylece maddelere bağımlı olacaktır.
Tüm harfler, cümleler, konuşma tonu, sesler ve müzikler özel tesirlere ve mizaçlara sahiptir. Bas seslerin mizacı sıcak ve tiz seslerin mizacı soğuktur.
İlahi sözler, yüce insanların sözleri ve Kuran Ezan sesi sıcaktır.
Doğa, su, rüzgar, şelale, kuşlar ve hayvanların sesleri sıcaktır.
Otomobilin, motorun, fabrikaların sesi gibi tüm yapay sesler, soğuktur.
Olumlu sözler(teşvik etmek gibi) şifaya vesile olur.
Olumsuz (küfür ve lanet etmek gibi) sözler hastalığa neden olur.
Doğu medeniyeti çalgıları sıcaktır. Batı müziği ise önce sıcak, sonra soğuktur. Yani, ilk önce, insanlarda sıcak ve coşkulu iken daha sonra bitkinlik ve depresyona sebep olur. Bu yüzden de bu tür müzikleri dinleyen kişilerde bu müziklere karşı bir bağımlılık oluşur.

Görsel besinler
Gördüğümüz her şey bir görsel besindir. Görsel besinler insan sindirim sistemini doğrudan etkiler. Şelale, akan su, orman ve dağlar gibi güzel bir doğa manzarası görülmesi, olumlu bir etkiye sahiptir ve sıcaktır.
Trafik, fabrika vb. manzaralarının etkisi, olumsuzdur. Genelde doğal manzaraların mizacı, sıcak ve suni manzaraların mizacı, soğuktur.
Renkler en önemli görsel besinlerden birisidir. Doğadaki renkler, (ağaçların ve çiçeklerin rengi vb.), sıcak renklerdir. Üstümüzdeki kıyafetlerinin rengi de çok önemlidir. Beyaz serindir ve kırmızı ise, heyecan verici ve sıcaktır. Açık sarı neşe verici, koyu sarı ise hüzün vericidir. Siyah soğuktur ve fazla kullanması, vücudu soğutur. Yeşil, ılıman sıcaktır. Gökyüzünün ve bulutların rengi insanın doğasıyla uyumlu yaratılmıştır. Mavi tıpkı insanın doğası gibi ılımandır. Renkler arasında en güzel ve en kapsamlı renk, mavidir.
Korkunç, zulüm, cinayet ve acımasız sahneler izlemek soğutucudur. Cinsel sahneleri izlemek ilk başta sıcak daha sonra soğuk etkiye sahiptir ve bedende ve ruhta kalıcı güçsüzlüklere neden olur.

Zihinsel besinler 
Ne düşünüyorsan O sun
Geleneksel tıptaki en önemli besin (girdi), insanın düşüncesi ve hayalidir. Davranışları ve konuşmayı düzeltmek için düşünceleri düzeltmek gerekir.
Aynı şekilde düşünceleri düzeltmek için de davranışları ve konuşmaları düzeltmek gerekir. Fikirler, tüm hareketlerin altyapısıdır. Olumlu ve umut verici düşünceler, pozitif enerji üretir. Vücuttaki yiyeceklerin de daha iyi sindirilmesine yardımcı olur.
İnsanlar ve insanları çevreleyen dünya hakkında kötü ve olumsuz düşünceler, öncelikle o kişiyi etkiler, başkalarını değil.

Emilen Besinler
Cilt, gözenekleri sayesinde dışardan emilen besinlerin vücutta emilimini sağlar. Bir santimetrekare vücuttaki cilt gözeneklerinin sayısını, tüm cilt alanı ile çarparsak, yutabilecek ve kusabilecek büyüklüğe sahip bir ağız dolusuyla karşılaşırız. Farklı bölgelerdeki gözeneklerin emme kuvvetleri farklıdır.
Emilen besin, uyguladığımız yerlere bağlı, özel olarak ya sinirleri, ya damarları ya da kasları etkiler. Bıngıldak (kafa tepesi), koltukaltı, kasık, göğüs, omuzlar ve bel bölgeleri diğer kısımlardan daha fazla emilimi olan bölgelerdir.
Emilen besinler, yenilen ve içilen besinlere göre iki kat fazla tesire sahiptir. Emilen besinlerin etkisi, daha hızlı ve daha kolaydır.
Yenilen ve içilen besinler, vücudun tüm organlarını etkiler, oysa emilen besinler yalnızca istediğimiz bir bölgeyi etkiler.
Başı besleyecek olursak, tüm kafayı değil, sadece bıngıldağın beslenmesi yeterlidir.
Üst organları ısıtmak ve beslemek için, kürek kemiği ve omuzları yağlamamız yeterlidir.
Orta organları ısıtmak ve beslenmek için de beli yağlamak yeterli olacaktır.
Emilen besinler hakkında şunlar önerilebilir:
Sancılı ve soğumuş bir bölgeyi, çörek otu yağı gibi çeşitli sıcak mizaçlı yağlar kullanılır (Eklem ağrısı veya midenin üşümesi gibi).
Rahatsız bölgeyi yünlü bir şalla sarın ve örtün .
Uyku esnasında vücut soğur ve üşür. Bu yüzden farklı bölgelerdeki hava koşullarına göre uygun bir yatak takımı kullanmamız gereklidir.
Soğuk bölgelerde yünlü, soğuk ve nemli bölgelerde keçeli ve sıcak bölgelerde pamuklu yatak önerilir. Bu, vücudu korunması için önemli bir faktördür.

Kumaşların mizaçları
Giydiğimiz kıyafetler de ısıtıcı ve soğutucu mizaçlar vardır ve vücudu ısıtıp ya da soğutabilir.
Yünlü & sıcak
İpekli& çok sıcak
Akrilik, makine halısı, yataklar& soğuk

Metallerin mizaçları
Metallerin mizaçları da farklıdır. Soğukluklar ve sıcaklıkları, vücuda temas edince bilinir. Vücuda derin etkilere sahiptirler. Örneğin; kurşunun mizacı soğuktur ve eğer kemer şeklinde bir erkeğin belindeyse, onun kısır olmasına neden olacak kadar derin bir soğutma etkisine sahiptir.
Altın & çok sıcak
Kükürt- cıva& sıcak ve kuru 
Bakır- çinko & sıcak
Gümüş- demir- alüminyum- döküm & soğuk Kurşun& çok soğuk

Gölgelerin mizaçları
Söğüt ağacının gölgesi soğuk ve yatıştırıcıdır. Bu gölge ateş düşürücüdür. Kiraz, kayısı, üzüm, kavak ve selvi ağacının gölgesi soğuktur. Ceviz, dut, çınar ve karaağacın gölgesiyse sıcaktır.

Sevgi besinleri
Bütün insanların, hayvanların ve bitkilerin, sevgiye ihtiyacı vardır. Aslında, sevgi ruh ve psikolojinin besinidir. Allah sevgisi, en iyi ve en yüce sevgidir. Bu yüzden de Allah'a en iyi sevgi duyanlar, dünyanın en zengin insanlardır. Yanımızdaki insanlarla sevgi ve duygu bağı kuramadığımız durumlarda hayatımız zorlaşır. Aşk ve sevgi, iştah, sindirim ve sağlık üzerinde de etki gösterir.
Sevgiyi emen ve enerji iletimi sağlayan organlar :
El (el sıkışmak)
Göğüs (sarılmak)
Boyun boyuna kucaklaşmak (muanaka).

Cinsel besinler
Bütün insanlar cinsel açlığa karşı adeta çocuk gibidir ve bebek gibi davranırlar. Çünkü bütün insanların hilkatinde cinsellik vardır ve cinsel ilişkiye ihtiyaçduyar. Aslında bir toplumun sağlığının göstergesinden biri, toplumun cinsel sağlığıdır.
Cinsel gücü, mizaç, cinsiyet, yaş , coğrafi bölge ve bölgenin egemen besininin bir fonksiyonudur. Her insan cinsel gücünü dengede tutmak için bu etkili faktörlere göre, hekime ek olarak, ilaçve yiyecek seçimi konusunda dikkatli olmalıdır. Cinsel güce üçboyutta bakabiliriz:
Genel Cinsel Yetenek-Sinir Sistemi- Cinsel Organlar
Bu besinlerle birlikte genel sindirim gerçekleşir. Bu besinlerden herhangi biri yetersizse ve kusurluysa, eksik sindirim gerçekleştirilir. Böylece, kusurlu sindirim vücutta bozuk hılt üretip mizacın ve sağlığın dengesini bozar.

Sindirimin evreleri
Genelde, sindirim süreci yedi evreye ayrılır:
Ağız sindirimi (sindirim sisteminin en önemli kısmı, ağızda )
Mideye girme ilk sindirim (yemekten 3-4 saat sonra)
Mide sindirimi (midede ikinci sindirim a amas1 3-4 saatten sonra)
Bu sürecin azalması veya artması, mide ve gıdanın sıcaklığına, soğukluğuna bağlıdır.
Mezenteriğe girme ( Mezenterik karın zarının ikiye katlanmış karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan yeni bir organ olarak tanımlanır)
Karaciğer, safra kesesi, dalak ve kalbe girme veya karaciğer sindirimi (8 saat)
Damar ve kılcal damarlara girme veya damar sindirimi
Organlara girme veya doku sindirimi (gıda gelişi hücre alımına kadar 24 saat sürer)
Çoğu tıp kaynaklarında, sindirim aşamalarında ağız sindirimini kabul etmezler.
24 saat boyunca, sindirim, emilim ve boşaltma evreleri böyle bölünebilir.
Sindirim evresi - öğlen 14 den saat 21 e kadar Emilim evresi - uykuda sabah uyanana kadar
Boşaltım evresi - Sabah.
Bu sindirimlerden herhangi biri iptal edilip dışkıları dışarı atılmazsa, insan hasta olur.
Hipokrat 'Eğer size bir hasta geldiğinde ve muayene etikten sonra hastanın sorununu anlayamadıysanız ve bu hastalığı teşhis edebilen bir kişiye erişemiyorsanız, o zaman yapacağınız tek iş kişinin dört sindirimini düzeltmektir`demiştir.