Mescid-i Aksâ

Abone Ol

Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi ve en kutsal sayılan Harem Mescitlerinin üçüncüsüdür. Mescid-i Aksa Müslümanların kıblesi olarak, Hicretten sonra on altı, on yedi aya kadar sürmüştür. Filistin toprakları içerisinde ve Kudüs şehrinde bulunmaktadır. Mescid-i Aksa`nın ilk ismi, Arapça&nbsp ' Beytü`l Makdis ',&nbsp yani ' Kutsal ev' demektir.

&Acirc limler İsra ve Mirac ayetinde geçen Mescid-i Aksa`nın Beytü`l-Makdis mescidi olduğunda ittifak etmişlerdir. Bu mescidin 'Aksâ' (yani, çok uzak) diye isimlendirilmesi (Mekke`deki) Mescid-i Harâm ile arasındaki mesafenin uzak olmasındandır. Zira o vaktin imkânlarıyla bir aylık mesafe idi. Bazı âlimlere göre de o vakit ondan ötede mescit bulunmadığındandır.

Beytü`l-Makdis`i Süleyman aleyhisselâm Allâhü Teâlâ`nın emriyle imar etmiş o zamandan bu zamana hep hürmet gösterilmiştir. Allâhü Teâlâ Mescid-i Aksa ve çevresini din ve dünya bereketleriyle bereketlendirmiştir. Çünkü Halilullâh İbrahim aleyhisselâmdan itibaren Hazret-i İsa`ya kadar vahyin indiği mahal ve peygamberlerin ibadet yeri olmuştur. Ayrıca nehirler, ağaçlar, çiçek ve meyvelerle donanmış idi.

Hazret-i Kab (r.a.) buyurdu:

'Meleklerin semaya yükseldikleri semâ kapıları Mescid-i Aksa`nın kapısına tesadüf etmektedir.'

Ayrıca Beytü`l-Makdis, kıyâmette insanların toplanacağı mahşer mahallidir. Allâhü Teâlâ Res&ucirc lullâh Efendimizi oraya götürdü ki mübarek ayakları oraya bassın da onun hürmetine kıyamet gününde ümmetinin mahşer meydanında beklemeleri kolay olsun.

Mescid-i Aksâ Peygamberlerin ruhlarının toplandığı mahaldir. Resulullâh Efendimizin (s.a.v.) orayı teşrifi de peygamberlerin onunla müşerref olması içindir.

Allâhü Teâlâ, Res&ucirc lullâh Efendimizin (s.a.v.) bulunduğu ve ayak bastığı mekânlara başka yerlerin tercih edilmesine razı değildir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Beytü`l-Makdis`e gidip ayak basması ve namaz kılması kutsiyetini tamamlamak içindir.