Merkez Bankası, Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını duyurdu. Toplantı, bugün 23 Kasım Perşembe günü Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşti ve Merkez Bankası üst üste 6. kez faiz artışına gitti. 

Anket sonuçlarına göre, 12 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen beklenti anketinde, politika faizinde 250 baz puanlık bir artış öngören ekonomistlerin oranı yüzde 37,50 ile yüzde 40,00 arasında değişmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı belli oldu. TCMB, politika faizini beklentilere paralel 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. 

FAİZ ARTIRIMLARI HAZİRANDA BAŞLAMIŞTI

Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantıdan itibaren para politikasını sıkılaştırmaya başladı.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan liderliğindeki kurul, hazirandaki ilk toplantısında faiz oranlarını 27 ay süren indirim dönemini sonlandırarak yüzde 15'e yükseltti. Temmuz toplantısında bu oranı 2,5 puan daha artırarak yüzde 17,50'ye çıkardı.

Sigaradan alınan nispi vergi indirildi: Maktu vergi artırıldı Sigaradan alınan nispi vergi indirildi: Maktu vergi artırıldı

Ağustos'ta faiz artışına devam ederek yüzde 25'e yükselten Merkez Bankası, eylülde politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 30'a çıkardı. Ekimde ise faizi yine 500 baz puanlık bir artışla yüzde 35'e çıkardı. 

PPK METNİNDE ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 35’ten yüzde 40 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul politika kararlarını, parasal sıkılaştırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

ENFLASYONDA SINIRLI DÜŞÜŞ

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 35'ten yüzde 40'a yükseltme kararı aldı. Bu karar, Ekim ayında bir miktar düşüş gösteren ancak Enflasyon Raporu'nda öngörülen seviyede seyreden manşet enflasyonla uyumlu bir adım olarak açıklandı. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler nedeniyle enflasyon baskısını sürdürüyor.

Kurul'un yaptığı açıklamada, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin hissedilmesiyle yurt içi talepte denge sağlanmaya başladığına işaret eden göstergeler olduğu belirtildi. Ayrıca, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşme başladığı da vurgulandı.

2023 için Merkez Bankası'nın faiz kararı toplantı takvimi şu şekilde:

  • 21 Eylül 2023
  • 26 Ekim 2023
  • 23 Kasım 2023
  • 21 Aralık 2023

PİYASALAR

Dolar/TL kuru bugün piyasa açılışında tarihi zirveye çıkarak 28,9188'i gördü. İstanbul serbest piyasada saat 09.15'te dolar 28,8510 liradan, euro ise 31,4780 liradan işlem görüyor.

Alış fiyatları ise dolar için 28,8490 lira, euro için ise 31,4760 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 28,8340 lira, euro ise 31,3630 lira seviyesindeydi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ