Dünya

Meksika’da ateş çemberi: Halkalı Güneş tutulması gerçekleşti

Meksika’da 29 yıl aradan sonra halkalı Güneş tutulması yaşandı. Tutulma sırasında Ay, Güneş’in önüne geçerek etrafında ateş çemberi oluşturdu. Tutulma, NASA tarafından fırlatılan üç sonda roketiyle de incelendi.

Loading...

Abone Ol

Tutulma, Türkiye’den izlenemese de Meksika’nın başkenti Mexico City’de gökyüzü tutkunları tarafından büyük ilgi gördü. Kısmi tutulmanın başlamasından 1 saat 20 dakika sonra Ay, doğrudan Güneş’in önüne geçerek ateş çemberini oluşturdu. Yerel saatle 09.36’da başlayan tutulma, 12.51’de sona erdi. Tutulmayı izlemek isteyenler, güneşe çıplak gözle bakmamak için özel gözlükler veya filtreler kullandı. Bazıları da tutulmayı fotoğraflamak için teleskop ve kamera kullandı.

TUTULMANIN BİLİMSEL ÖNEMİ NE?

Tutulma sırasında, NASA tarafından üç sonda roketi fırlatıldığı açıklandı. Roketlerin, Dünya’nın iyonosfer adı verilen atmosfer tabakasını nasıl etkilediğini incelemek için kullanılacağı belirtildi. İyonosfer, Güneş’ten gelen yüksek enerjili parçacıkların etkisiyle elektrik yüklü bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, radyo dalgalarının iletimini sağlar veya engeller. NASA, tutulma sırasında iyonosferdeki değişimleri ölçerek radyo iletişimini iyileştirmek için veri toplamayı amaçlıyor.

BİR SONRAKİ TUTULMA NE ZAMAN?

Meksika’da son Güneş tutulması 29 yıl önce, 10 Mayıs 1994’te gerçekleşmişti. Bir sonraki halkalı Güneş tutulması ise 2052 yılında olacak.