Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı, bu veriler yıl sonu emekli ve memur maaş zammını doğrudan, özel sektör çalışanlarının maaşına ise dolaylı olarak etkileyecek.

Kasım ayına ilişkin TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) verilerine göre, bir önceki aya göre enflasyon yüzde 3.28, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 60.09, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 61.98 arttı. Ayrıca on iki aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 53.40 olarak gerçekleşti.

İktisatçı Profesör Hayri Kozanoğlu, açıklanan verileri değerlendirerek, tahminlerin üzerinde bir artış olduğunu belirtti. Kozanoğlu, ekonomi yönetiminin yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 65 olarak belirlediğini hatırlatarak, bu oranın oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle konut grubunun en fazla artış gösterdiğini vurgulayan Kozanoğlu, doğalgazda seçim öncesi yapılan 25 metreküpe kadar 1 yıl ücretsiz doğalgaz vaadinin etkisinin yaz aylarında az olmasından dolayı, kullanımların artmasıyla konut grubunda önemli bir artış olduğuna dikkat çekti.

Kozanoğlu, yurttaşların ve TÜİK'in enflasyon verilerinin uyuşmamasının nedenini açıklarken, dar gelirli yurttaşların harcama alışkanlıklarının farklılığına dikkat çekti. Dar gelirli kesimin harcamalarının yüzde 70'inin gıda, konut ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlardan oluştuğunu belirten Kozanoğlu, özellikle taze meyve, kira ve ulaşım kalemlerindeki yüksek artışın dar gelirli kesimi daha fazla etkilediğini söyledi. Ayrıca, asgari ücretlilerin bu durumda olduğunu ve enflasyonun bu kesimler için daha yüksek seyrettiğini ifade etti. Kozanoğlu, asgari ücret belirlemede bu kesimin harcamalarının temel alınması gerektiğini de vurguladı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın açıkladığı asgari ücret teklifini eleştiren Kozanoğlu, bu açıklamanın yeterince ciddiye alınması gerektiğine inanmadığını dile getirdi. Ayrıca, enflasyon karşısında eriyen asgari ücretin TÜİK'in rakamlarına dayanarak belirlendiğini ve bu rakamın dahi yetersiz olduğunu ifade etti.

ŞİMŞEK VE ERKAN'IN PLANI

Seçimlere yaklaşılırken iktidarın yüksek ücret artışı yapmayacağını öngören Kozanoğlu, insanların satın alma gücünde bir iyileşme sağlayacak ayarlamaların ocak başında yapılacağını ancak bu artışların seçimlerden sonra etkisinin azalacağını belirtti. Ekonomi yönetiminin oyun planına göre, enflasyonda bir gerileme beklediğini ifade eden Kozanoğlu, bu durumun talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye yönelik olduğunu belirtti.

Bakan Bolat: 2028 hedefimiz 7 milyar dolar Bakan Bolat: 2028 hedefimiz 7 milyar dolar

Kaynak: HABER MERKEZİ