Mehmet Şeker'in şiiri

Abone Ol

Şiirseverler, şair Mehmet Şeker`in şiirleriyle şimdilerde kütüphanelerin tozlu raflarında kendine yer edinmiş bulunan edebiyat-sanat mecmualarıyla tanıştılar. Evvelemirde kendisinin de yönetiminde bulunduğu dergi mecralarında yazdı şair; Sonraları muhtelif sanat-edebiyat dergilerinde ve gazetelerde;

Mehmet Şeker`in tefekkür ufuklarında damıttığı fikir ürünleriyle âşinalığım önce dergi, sonra da radyo vasıtasıyla başladı.

Şiirle arasındaki dostluğun yok olmasına tahammülü yoktu, günlük gazetelere, aktüel sayfalar hazırlamak, gazetelerde köşe yazısı yazmak, şiir aşkını köreltmedi şairin.

Mehmet Şeker`in şiir dünyası hüzün, aşk, yalnızlık ve toplum içinde günden güne büyüyen vurdumduymazlık üzerine kurulmuş.

'Kol kolayız yalnızlıkla bitmeyen yolumuzda' diyen şair, şiirin çetrefilli yollarında emin adımlar atıyor. Şiiri ve kelimeleri önemsiyor. Şiir için emek çekerek 'Mısraların kıymetini bayramlar kadar biliyor'.

Şiir iklimi, Şeker`in şair ruhunun derinliklerinden kopup gelen nesre de yansıyor. Şairin yazılarının satıraralıklarına yansıyan mensure havası, biraz şiire merak sarmış olanlar tarafından hemen hissediliyor. Bu hissediş, okuyucuları ince bir tefekkür zevkine götürüyor.

Mehmet Şeker, Dem Dem Demokrasi başlıklı şiir kitabında hayatı ve hayatın gerçeklerini anlaşılır ve bizden olan, serbest bir üslupla izah ediyor. Meramını, yüreğinden kopup gelen sade bir söyleyiş hâkim ifadelere; Bu anlatış Şeker`in eşarında detaylıca tasvir ettiği fertlerle aynı havayı teneffüs etmenize yarıyor. Ve bu anlatışla birlikte, şiirlerde zikredilen şahısların yakınında, arasında, etrafında hissediyorsunuz kendinizi; Ve böylelikle hikâyesi resmedilen Mum Ü zeyir`in kederine ortak olup Ahmet Amca`nın dertleriyle dertleniyorsunuz.

Oyunun Bir Kısmı serlevhalı bölümde 12 Eylül İhtilali`nin insanların şuur altına nakşettiği güvensizlik hissiyatı üzerine örülmüş şiirler mevcut. Suya Düşen Ay ve Bir İhtilal Sabahı isimli şiirlerde mefk&ucirc re sahiplerinin gönül evlerinde yıkımlara sebebiyet veren 12 Eylül ihtilâline, ironik bir deyişle esaslı göndermeler yapılıyor. Bu keyfiyet kalabalık isimli şiirde finale yaklaşıyor;

(; )

'Ben

Elden ayaktan bahsederim

Ahali nedense baş anlar

Kimse fark etmez de melâlimizi

Surdaki yaşlı taş anlar'

Diyerek, kalabalıklar içinde büyüyen vurdumduymazlıklara değiniyor şair.

Sitemli değinişler, hisli yakarışlar bunlar;

Mehmet Şeker`in şiirinde şehir hayatına ait unsurlar ön planda, kentin tasviri yüklenmiş mısralara. Şehirle birlikte tükenen hayatlara, şehrin yahut hedefi 'yıkmak' olan bir zamanların düzeninin tükettiği masum çehrelere ait kuvvetli tasvirler yer alıyor şiirlerin his ve hayal dünyasında.

Ve dahi büyük kentlerde sürüp giden hayatın analizi yapılmakta mısralar arasında. Bu analizler yapılırken bazen hassas bir cerrah hüviyetine bürünerek sancılı merkezlere neşter atıyor şair. Bazen de 'problemli' nahiyelere işaret etmekle yetiniyor sadece.

'Dem Dem Demokrasi'de sokaktaki insana, herkese sisteme, düzendeki düzensizliklere, derin devlete kuvvetle atıflar mevcut;

Şeker`in şiirlerinde toplum hayatında kaybolmak üzere olan birçok güzelliklere duyulan özlem de var. Mekân isimli şiirde, özelde başşehrimiz ele alınarak modernitenin şehirlerimizdeki tahribatı yalın bir şekilde resmediliyor.

(; )

Burada mikadandır tesbihler

Güvercinler taştan yontulur

Bilinen kokusu yoktur gülün

Yalnız serçe vardır sokaklarda

Ne gezer keklik, sülün

Ne gezer mavilibaştankara

Burası köy-kasaba değil nâmı büyük Ankara

(; )

Şeker`in şiirini menzile doğru ilerleyen yalnız, yapayalnız bir süvariye benzetebiliriz. Bazen rahvan, bazen dörtnala giden kararlı bir süvariden söz ediyorum. İstikameti üzere giden yağız bir süvari; Bazen de henüz keşfedilmemiş hisarlarda, içinde Fetih Suresi okunmamış kale burçlarında şiirseverlerin ilgisini bekliyor mezk&ucirc r 'yağız atlı süvari.'

Mehmet Şeker`in şiirinde karşımıza çıkan ilk ayırıcı unsur, hayatın ve aşkın mısralara olağan haliyle yansımasıdır.

Şeker`in şiirinin bir ucunda aşk var bir ucunda sitem var; Münevver kaygılardan neşet eden bir sitem; Sitemin içdinamiklerinin arasında ise ümide çalan bir bekleyiş göz kırpıyor.

Şiirlerdeki kelimeler maharetli bir duvar ustasının taşları gediklerine özenle koyması gibi düşünülerek örülmüş mısralara;

Akşamdan sabaha çalakalem yazılmış şiirler değil bunlar tefekkür ufuklarından kopup gelmiş dizelere;

'Dem Dem Demokrasi'de tashihsiz ve tarifsiz şiir zevkine ulaşmak mümkün; Tashihsiz bir şiir zevkine varmak isteyen sahaflardan Dem Dem Demokrasi`yi temin edip okusun.

&nbsp (Mehmet Şeker)