Mehmet Akif İnan izinde okuma aşkına bir adım atalım

Tarihin ilk çağlarından başlayıp, bugün yaşadığımız dünyada devam etmekte olan katliamların, savaşların temelinde bir medeniyetin diğerine üstünlük kurma mücadelesi vardır.

Abone Ol

Medeniyet bilgi ile savunulur. Yaşadığımız çağda bilgi çok hızlı üretiliyor, teknoloji ile güncelleniyor, dönüşüyor, bilgi ve teknolojide ileri olan ülkelerin ekonomileri de güçlü oluyor. Ülkeler arasında zaman ve mesafe sorunu ortadan kalkınca her birey istediği bilgiye, almak istediği eğitime kolaylıkla ulaşıyor. Eğitim dünya genelinde ciddi bir sektöre dönüşürken,  beyinler de bu sektörün göçmenleri olarak gizli bir yarışın içinde mücadele veriyorlar. 

Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan’ın da dikkat çektiği gibi, “Her medeniyetin kaynağında mutlaka kutsal kültür vardır. İnsanlık tarihinde, medeniyetler dinlerle yaşıttır.” A.N. Whitehead ve C. Dawson gibi düşünürler de, her medeniyetin kaynağında, kutsal kültürle yoğrulmuş, bir misyonun olduğunu vurgulamışlardır. Hülasa medeniyeti savunmanın yolu bilgi üretebilmek, bilgi üretebilmenin yolu da okuma aşkını kabullenmek, öğrenmeye açık olmak ile mümkündür. 

Kişi sevdiği kişinin rengi ile boyanır. Öğrencilik yıllarından itibaren okuma aşığı olan ve 19 yıl edebiyat öğretmenliği yapan Hıdır Yıldırım, Mehmet Akif İnan’dan devraldığı bayrağı taşırken İnan’ı “Mehmet Akif İnan, okuyan, yazan, konuşan, örgütleyen öncü bir edebiyat öğretmeniydi.” diye tanımlar. Bugün Mehmet Akif İnan’ın adını taşıyan Mehmet Akif İnan Vakfı, kitap ve kültüre var gücü ile hizmet etmektedir.  

Mehmet Akif İnan Vakfı ve Eğitim-Bir- Sen iş birliği ile düzenlenen “Ortaokul Öğrencileri İçin Okuma Listesi Önerisi Çalıştayı” 30 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Çalıştaya,  çocuk kitabı yazarı, öğretmen, editör, yayıncı ve akademisyenlerden olmak üzere, her mesleğin temsilcilerinden 30 davetli katıldı. Çalıştay süresince fikir fırtınası ve yoğun çalışma sonrası, okuma listeleri hazırlanırken anketler düzenlendi. Eğitim kurumlarının kamuoyu ile paylaştıkları listeler gözden geçirilip son derece duyarlı bir liste ortaya çıktı. 

“Ortaokul Öğrencileri İçin Okuma Listesi Önerisi Çalıştayı” kitabını, öğrenci, öğretmen, veli, yazar, yayıncı aslında okuma aşığı olan herkes, Mehmet Akif İnan Vakfı ve Eğitim-Bir- Sen internet sitesinden “PDF” olarak indirebilir. Okuma listesinde, Alexandre Dumas’ın Siyah Lale’sinden, Miguel  Tanco’nun En Büyük Tutkum Matematik’ine, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Cin ve Cincik’ten, Sermin Yaşar’ın Dedemin Bakkalı’na kadar sunulan zengin seçenekler  ile her öğrenci mutlaka okumaktan keyif alacağı, ilgisini çekeceği bir kitap bulabilir. Okuma listesi, 3 yaştan başlayıp 12 yaşa kadar yaş gruplarına göre bir şema halinde özenle hazırlanmış.

Mehmet Akif İnan, “Bir adım atarsak kafes kırılır/  Belki birden erir zincirlerimiz” diyor. 

Mehmet Akif İnan izinde, okuma aşkına bir adım atalım belki cehalet zincirleri erir.