Gerçek ismi patlıcan borani olan yemeğin tarifine, hangi kaynakta geçtiğine ve gerçek ismi patlıcan borani olan bu yemeğin nasıl yapıldığına gelin hep birlikte bakalım. Alinazik yemeğine dair tüm detaylar haberimizde…

Chef Reşat Aydın, Alinazik yemeğinin kökeni, ortaya çıkışı ve gastronomi literütüründe ne şekilde yer aldığıyla ilgili şu bilgileri aktardı:

Ekran görüntüsü 2023-12-19 115940

“Masterchef jürilerinin ve program danışmanlarının Türk mutfak kültürünü gerçek manada araştırarak tarihi kayıtlarda nasıl geçtiğini anlatmaları gerekmektedir. Örneğin, “Alinazik” tarihi kayıtlarda, “patlıcan borani” olarak geçmektedir.

Geçmişten günümüze aktarılan birçok yemek hikâyelerinin kaynakları olmadığı için rivayetten öteye geçemez.”

Alinazik yemeğinin hikâyesine ve ortaya çıkışına değinen Chef Reşat Aydın, yemek hakkındaki rivvayetleri şu bilgileri aktarıyor:

“Gelelim "Alinazik"in hikâyesine. Rivayet odur ki Ali Usta çok nazik bir kişiliktir; bu yemeği bulduğu için de yemeğin adı "Alinazik" olmuştur. Alinazik Kebabı ile ilgili başka bir rivayete göre, Yavuz Sultan Selim 16.yüzyılda Antep' e geldiğinde müthiş bir karşılama töreni yapılmış ve bu yemek ikram edilmiştir. O kadar beğenmiş ki “Hangi eli nazik yaptı bunu?” demiş. Ve böylece ismi oradan Alinazik kalmıştır.”

Ekran görüntüsü 2023-12-19 115945

Alinazik yemeğinin Osmanlı mutfağındaki yerine değinen Chef Aydın şunları söledi:

“Güzide bir lezzet olan Alinazik yemeğinin tarih literatüründe de yeri bulunmaktadır. Alinazik,  Osmanlı mutfağı kaynaklarında "Patlıcan borani" olarak geçmektedir. Borani, Bağdadi'nin eserinde “patlıcan büranisi” ve “kabak büranisi” olmak üzere iki yerde geçer.  Koruk suyuyla pişirilen patlıcan büranisi ise yazlık yemek olarak Topkapı Sarayı yemekleri listesine girer. Aynı listede, kışın hazırlanan bir şalgam büranisi ve bir sonbahar yemeği olarak sunulan pazı büranisi de vardır. Bağdadi'nin yemek kitabını İngilizceye çeviren Arberry'ye göre, bu sözcük “çok renkli” anlamına gelip mozaikleri tanımlamak için kullanılırmış.”

Alinazik yemeğinin hangi kaynaklarda ne şekilde geçtiği hakkında da bilgiler veren Chef Reşat Aydın şunları aktardı:

“Şirvani ise çevirisinde bazı değişiklikler yapar, patlıcanın acısını dengelemek için şeker pancarı ekler. Ayrıca orijinal metinde yoğurda katılmış sarımsak ve pişirildikten sonra yemeğin üzerine ekilen çörek otunu kaldırır. (Stefanos Yerasimos, Sultan Sofraları 15.ve16.Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı sayfa 68.)

Prof. Dr. Mustafa Ergunşah ve Dr. Müjgan Çakır'ın değerli Muhammed bin Mahmud Şirvani'nin yazma eserinin başka tefsiri olan “15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı” kitabında aynı şekilde ve faydaları belirtilerek verilmiştir. Bu kaynakların ışığında “Alinazik”in, 13. yüzyıldan beri Osmanlı mutfağında yapıldığı ve kayıtlarda patlıcan borani olarak geçtiği görülmektedir.”

Ekran görüntüsü 2023-12-19 120029

Türk mutfak kültürüne ait olan yemeklerin tarihi kaynaklardaki adına ve hikâyelerine de hâkim olmanın önemine değinen Chef Reşat Aydın sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Günümüzde borani çeşitlerine Erzurum, Bayburt, Erzincan, Kars ve Iğdır'ın mutfaklarında rastlamak mümkündür. Bu şehirlerin şivesine has olarak “bürani” değil "borani" olarak bilinir ve halen bu güzide yemek yapılır, afiyetle yenilir.

Herkesin Türk mutfak kültürüne ait olan yemeklerin tarih sayfalarındaki kayıtlarda hangi isimler ile geçtiğini bilmeleri mutfak kültürümüz açısından çok önemlidir. Bu yemeğin aslının, 13. yüzyılda Osmanlı mutfaklarında yapılan “patlıcan boranisi” olduğunun bilinmesi, Türk mutfak tarihi adına büyük bir kazançtır.”

Ekran görüntüsü 2023-12-19 120012

Peki, Alinazik yemeği nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri…

Ali Nazik tarifi, MasterChef 2023 All Star yarışmasında gündeme gelmesi sonrasında izleyiciler tarafından merak edilmeye başlandı. “Alinazik tarifi, Alinazik nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?” Sorularıyla araştırılıyor.

ALİ NAZİK MALZEMELERİ

200 gram orta yağlı kuzu kıyması

2 su bardağı süzme yoğurt

3 adet patlıcan

2 çorba kaşığı tereyağı

3 diş sarımsak

Maydanoz

Tuz

Kırmızıbiber

ALİ NAZİK TARİFİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle patlıcanları fırında közleyin. Kabuklarını soyup, bıçakla incecik kıyın.

Tuz ve dövülmüş sarımsakla karıştırılmış yoğurdu ekleyin. Bu karışımı güveç kabına koyup ısıtın. Diğer tarafta kıymayı şişlere takıp, közde (fırının ızgarasında da olabilir) pişirin.

Dilerseniz kıymayı tavada kavurun. Pişen kebabı parçalara ayırın. Tereyağını tavaya alıp eritin. Kırmızıbiber ve etleri ekleyip kavurun. Kavurduğunuz kebabı, ısıtılmış güveçteki sosun üzerine yerleştirin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

Kaynak: CÜNEYT BİTİKÇİOĞLU