Güncel

Marmara Denizi'ndeki fay zonları hakkında önemli açıklamalar

Marmara Denizi'nde 4 Aralık'ta yaşanan sarsıntı sonrası İstanbul için beklenen olası deprem yeniden tartışılmaya başlandı. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, fay hatları ve sismik boşluklar hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. İstanbul depremlerinin çoğu, Marmara bölgesi fayları, yani Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilişkilidir. Peki, Gemlik depremi hangi fay kolunda gerçekleşti ve Kuzey Anadolu Fayı'nın kollarında olacak depremlerin büyüklüğü ne olabilir?Türkiye'de sismik boşluklar nerede bulunuyor?

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki sismik boşluklar ve Marmara Denizi'ndeki fay zonları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de yaklaşık 20 sismik boşluk olduğunu belirten Aykan, bu boşluklardan bazılarının Marmara Denizi içinden geçen kuzey kolunda, yani Kuzey Anadolu Fayı'nın başında olan Bingöl, Balıkesir, Kahramanmaraş gibi bölgelerde yer aldığını ifade etti. Marmara Denizi içinden geçen bir kolda meydana gelecek depremin İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ gibi 7 ilde ciddi etkiler yaratabileceğini vurgulayan Aykan, Türkiye genelinde 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek fay zonlarında 500'ü aşkın mahalle bulunduğuna dikkat çekti.

Gemlik depreminin, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda değil, güney kolunda meydana geldiğini belirten Aykan, bu durumun farklı bir kolda gerçekleşen bir deprem olduğunu ve öncü bir deprem veya Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunu tetikleme etkisi taşımadığını ifade etti. Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kollarında zaman zaman depremler meydana geldiğini belirten Aykan, bu depremlerle güney kolunun aktif olduğunu söyledi. Balıkesir ve çevresinde bulunan fay segmentlerinin, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluna ait olduğunu ve tarihsel/aletsel dönemlerde bu bölgede birçok önemli depremin yaşandığını vurguladı. Balıkesir'in, deprem tehlikesi açısından yüksek risk taşıdığını belirten Aykan, bu nedenle güvenli kentler oluşturmak ve gerekli önlemleri almak gerektiğini söyledi.

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'nin dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından biri üzerinde bulunduğunu, 24 kentin, 110 ilçenin ve 500'ü aşkın mahallenin, MW=5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığını belirtti. Özellikle Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye ve İzmir illerinin diri fay üzerinde bulunduğunu ifade eden Aykan, bu bölgelerde sismik boşluklar bulunduğunu ve Marmara Denizi'ni geçen kuzey kolu ile Kuzey Anadolu Fayı başının, Bingöl, Balıkesir, Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki fay segmentlerinin sismik boşluk sınıfında tanımlandığını aktardı.

Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda sismik boşluklar bulunduğunu vurgulayan Aykan, Marmara Denizi'ni geçen kuzey kolu ile Kuzey Anadolu Fayı'nın başının, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ gibi 7 ilde ağır bir şekilde etkilenebilecek bir depreme neden olabileceğini belirtti. Fayın deprem üretme zamanının gelmiş olması nedeniyle her an bir deprem riski olduğunu söyleyen Aykan, Marmara Bölgesi'nin nüfus yoğunluğu, sanayi, ekonomi ve tarihsel birikim bakımından en yoğun olan bölge olduğunu vurguladı.

Uzman, deprem master planlarının yapılması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi ve yapıların deprem etkilerine karşı sağlam inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Zeminin uygun olmayan yapıların, depremlerde meydana gelen yıkımların büyük bir nedeni olduğunu ifade eden Aykan, sadece sağlam binaların yeterli olmadığını, zemin özelliklerinin dikkate alınarak uygun binaların inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.