ABD Avrupa ve Afrika Komutanlığından konuya ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, askerlere ait zırhlı aracın eğitim alanının yakınlarındaki bataklık bölgede, yaklaşık 4,5 metre derinlikte su ve çamura batmış halde bulunduğu belirtilerek, ABD'li ve Litvanyalı güvenlik güçlerinden oluşan arama kurtarma ekibinin bataklıktaki suyun tahliye edilmesi ve çamurun kazılması için çalıştığı kaydedildi.
Operasyonlara destek için takviye ekipman ve uzman sağlandığı aktarılan açıklamada, ABD donanmasına ait dalış ekibinin yanı sıra Polonya Silahlı Kuvvetlerinden ek ekipman ve 150 personelden oluşan bir ekibin de bölgeye gönderildiği belirtildi.
Açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının arazi koşulları nedeniyle uzun sürebileceğine işaret edilerek, "Bu uzun ve zorlu bir kurtarma operasyonu olacak ancak askerlerimizi eve getirme konusunda kararlıyız." ifadesi kullanıldı.
- Olay
ABD Avrupa ve Afrika Komutanlığının konuya ilişkin açıklamasında, Litvanya'nın Belarus sınırına yakın Pabrade kenti yakınlarındaki alanda, eğitim sırasında 4 ABD askerinin kaybolduğu bildirilmişti.
Açıklamada, taktiksel eğitim yürütüldüğü sırada 4 askerin kaybolduğu ve Litvanya güvenlik güçleriyle ortak arama çalışması başlatıldığı kaydedilmişti.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dün Varşova’da gazetecilere yaptığı açıklamada kaybolan 4 ABD askerinin öldürüldüğünü belirtmişti.
Buna karşın NATO Sözcülüğünün X hesabından dün gece yapılan paylaşımda, Litvanya'da kaybolan ABD askerleriyle ilgili aramaların sürdüğü aktarılmıştı.
"NATO Genel Sekreteri'nin açıklamaları karışıklığa yol açtığı için üzgünüz." denilen paylaşımda, bu açıklamanın kamuoyundaki haberlere dayandığı ve "kayıpların kaderini doğrulamadığı" aktarılmıştı.