Dünya

Kuzey Kore iki gün üst üste füze denedi

Kuzey Kore, iki gün üst üste Japon Denizi’ne kıtalar arası balistik füze (ICBM) fırlattı. Güney Kore ve Japonya, füze denemelerini kınadı.

Abone Ol

Kuzey Kore’nin ilk füze denemesi, yerel saatle 08.24’te gerçekleşti. Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin 73 dakika havada kaldığını ve kuzeydeki Hokkaido açıklarına düştüğünü açıkladı. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, füzenin Japon ulusal münhasır bölgesi dışına düştüğünü söyledi. Japonya Arazi Altyapı Ulaştırma Bakanlığı, bölgede seyreden hava ve deniz unsurlarında hasar olmadığını belirtti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzenin havada 1000 kilometre yol katettiğini bildirdi. Açıklamada, “Ordumuz, alarma hazırlık durumunu yükseltirken, verileri, ABD ve Japonya ile yakın bir şekilde paylaşarak tam hazırlık durumunu sürdürüyor.” denildi.

İKİNCİ FÜZE 50 KİLOMETRE İRTİFAYA ULAŞTI

Kuzey Kore’nin ikinci füze denemesi, yerel saatle 22.37’de oldu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzenin kısa menzilli balistik tip olduğunu duyurdu. Füzenin 50 kilometre irtifaya ulaştığı ve Kore Yarımadası’nın doğu kıyısına düştüğü belirtildi.

ÜÇ ÜLKE FÜZE DENEMELERİNİ KINADI

Japonya merkezli resmi Kyodo ajansı, ABD, Güney Kore ve Japonya hükümet yetkililerinin, telefon görüşmesinde, füze denemelerini kınadıklarını aktardı. Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore’nin bu yıl içinde 5 kez ICBM denemesi yaptığını bildirdi.