Ekonomi

Küresel piyasalarda pozitif seyir hakim

Küresel piyasalar, haftanın son işlem gününde önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının ardından pozitif bir seyir izliyor.

Abone Ol

Merkez bankalarının faiz oranlarındaki değişiklikler ve geleceğe yönelik sinyaller, yatırımcıların faiz indirimine dair beklentilerini artırıyor. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz oranlarını sabit bıraktı. Fed'in gelecek yıl faiz indirimine başlayabileceği yönündeki sinyali ve ekonomide "yumuşak iniş" beklentileri küresel pay piyasalarında risk iştahını artırıyor.

ABD'de 10 yıllık tahvil faizi düşüş eğilimini sürdürürken, dolar endeksi 4 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altının ons fiyatı yatay seyrediyor. Brent petrolün varil fiyatı üçüncü işlem gününde artarak 77.1 dolarda seyrediyor.

Moody's'in Türkiye değerlendirme raporu piyasaların odağında bulunuyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 300 baz puanın altına gerileyerek 290 baz puana indi.

Döviz piyasalarında dolar/TL, 29.0320 seviyesinden işlem görüyor. TCMB'nin açıkladığı verilere göre, yurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta hisse senetlerine ve DİBS'e yüksek giriş gerçekleştirdi. TCMB'nin toplam rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Asya piyasalarında Çin hariç pozitif bir seyir izleniyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0.8, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0.6, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0.3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 3 artış kaydetti.

Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dünü yüzde 3.77 artışla 7,813.40 puandan tamamlarken, yatırımcılar Moody's'in değerlendirme raporunu bekliyor.

Bugünün veri takviminde Türkiye'de TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, kısa vadeli borç stoku, konut satış istatistikleri ve bütçe dengesi açıklanacak. Ayrıca, dünya genelinde öncü PMI ve ABD'de sanayi üretimi gibi veriler takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7,800 ve 7,700 seviyeleri destek, 7,900 ve 8,000 seviyeleri direnç olarak öne çıkıyor.