Ekonomi

Kredi faizleri rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonu kontrol altına almak için sıkı para politikasını devam ettiriyor. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak, kredi faizlerinde artış eğilimi devam ediyor.

Abone Ol

TCMB'nin verilerine göre, 24 Kasım haftasında ortalama ticari kredi faizleri yüzde 52,19 seviyesine yükselerek 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bireysel kredi faizleri de yaklaşık yüzde 60 civarında seyrini sürdürdü.

Kredi büyümesinde ticari krediler, bireysel segmenti geride bırakarak yukarı yönlü ivme gösterdi. BDDK verilerine dayalı hesaplamalara göre, tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 10,4'e gerileyerek Temmuz 2021'den beri en düşük seviyeye indi. Oysa ticari krediler yüzde 19 büyüme hızıyla öne çıktı.

Yüksek kredi faizleri, tüketiciler üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yüksek faizler, kredi talebinde düşüşe neden olurken, mevcut kredi kullananların ödemelerini zorlaştırdı.

TCMB, enflasyonu kontrol altına almak için sıkı para politikasını sürdürme kararı almıştı. Bu politikanın kredi faizlerini daha da yükselteceği öngörülüyor.