Konya, Telâmiz-i Konevî'nin kalem güzelleriyle bir kez daha şenlendi!

Konya, hüsn-i hat sanatımızın duayen ismi, Hattat Hâmid Aytaç’ın hayırlı haleflerinden Hattat Hüseyin Öksüz’ün öğrencilerinin bir araya gelerek düzenlediği geleneksel "Telâmiz-i Konevî-4" sergisiyle şenlendi.

Abone Ol

Hazreti Mevlânâ'nın 751. Vuslat Yıl Dönümü Etkinleri çerçevesinde 12 Aralık 2024 Perşembe günü Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılışı yapılan sergide her biri diğerinden âlâ keyfiyeti hâiz 115 eser yer alıyor.

Kâbil-i irşâd olan üstâd olur üstaddan

“Hoş Gör” temalı Telâmîz-i Konevî hüsn-i hat sergisine eser veren, Hattat Hüseyin Öksüz hocamız eliyle üstad olmuş talebelerinin isimlerini teberrüken zikrediyoruz: Mehmet Memiş, Fatih Özkafa, Seyit Ahmet Depeler, Abdurrahman Depeler, Hatice Esma Depeler, Abdurrahim Kahya, Mustafa Parıldar, Şerife  Yıldırım, Ahmet Tuğaç, Arif Yücel, Arif Özdem, Yahya Yaldız, Mehmed Özel, Sıddıka Berat Ak, Hülya Akıncı Çalkar, Orhan Altuğ, Gülsevin Gül Araz, Erol Balcı, Hatice Başpınar, Berkan Payas, Billur Koçbay, Hatice Çakaroğlu, Yunus Emre Çelik, Yusuf Çetinkıran, Dilber İldanlı, Fatih Efe, Raşide Eylül, Muhammed Esat Güçlü, Tahir Güçlü, Gürkan Gülcemal, Gülistan Levent, Recep Gülşen, Nihat Kağnıcı, Salih Kanbaş, Dilek Kavaf, Kasım Kılıç, Orhan Kocabeyli, Seher Kocaibiş, Bayram Kozan, Mustafa Mesten, Sami Naddah, Abdullah Şanlı, Osman Şişman, İsmail Öztürk, Filiz Teker, Serkan Selalmaz, Tuba Şengezer, Hatice Sever, Ekrem Tuncer, Onur Yaman, Sevim Yaşar, Fatıma Yıldız, , Asuman Soytürk, Semra Ekin, Mehmet Demirel, Yusuf Mazı, Yahya Ünal, Halime Uysal, Hatice Arslan, Neslihan Pelit, Rukiye Yürüç, Halime Topcuoğlu, İlknur Yılmaz, Beyza Küçükköseleci, Gülsüm Sivri, Emine Ayhan, Şerife Çakır, Nadir Tatar, Raşide Öztürk, Kuddusi Doğan, Murat Okumuş ve Mehdi Rezoug.

İstisnâî bir kalem erbabı

Hattat Hüseyin Öksüz, Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine geçişte hat sanatındaki kırılma noktasını aşarak, bu sanatın günümüze ulaşmasını sağlayan büyük üstat Hattat Hamid Aytaç’ın önde gelen öğrencilerinden biri. Hüseyin Öksüz, Hattat Hamid Aytaç’ın zengin mirasını Konya merkezli olarak tüm Türkiye’ye, bir adım öte dünyaya aktarma hususunda muvaffak kılınan istisnâî bir kalem erbabı.  

Yarım asır bolunca hüsn-i hat sanatımızın neş’esini, kamış kalemin ezkârını Konya’da dillendirmekte olan Hüseyin Öksüz Hoca, hiç şüphesiz Anadolu’nun orta yeri ‘Mevlânâ beldesi’nde hat sanatının yeniden neşvü nevâ bulmasını biiznillah temin etmiştir. 

Hüsn-i hat sanatının yeni merkezi: Konya

Yetiştirdiği birçok talebe ile ‘Râkım Mesleği’ni geniş kitlelere ulaştırmayı başaran Hüseyin Öksüz, Konya’yı bu alanda önemli bir merkez haline getirmiştir. Sözün bu yerinde Hüseyin Öksüz’ü hüsn-i hat sanatını yaşayan, bir adım öte biinayetullah yaşatan sanat hazinesi olarak tavsif etmek vâkıa mutabık olacaktır.

Telâmîz-i Konevî Hüsn-i Hat Sergisinin İstanbul’un ardından Türkiye’nin önde gelen sanat merkezlerinden biri haline gelen Konya’da, Hz. Mevlânâ’yı Anma Törenleri ile eşzamanlı olarak düzenleniyor olması da ayrı bir güzellik olsa gerek!

Hattat Şerife Yıldırım: Sergimiz hat sanatının estetik değerlerini Konya’nın mânevî mirasıyla birleştiriyor.

Sergi hakkında görüşlerine başvurduğumuz Hüseyin Öksüz hocamızın talebelerinden, hüsn-i hat, çini ve seramik sanatkârı Şerife Yıldırım, Telâmiz-i Konevî Sergisi’nin amacını “hat sanatının estetik değerlerini Konya’nın derin mânevî mirası ile birleştirerek, katılımcılara unutulmaz bir kültürel ve sanatsal deneyim sunmak” cümlesiyle özetliyor.

Dördüncü yılına ulaşan Telâmîz-i Konevî sergisi, Konya’nın sanat ve kültür alanındaki yükselen değerini günümüz insanının irfanına arz ederken gönlünde hüsn-i hat sanatına müteveccih açık kapılar bulunanları 29 Aralık 2024 Pazar gününe kadar Meram’a; Tantavi Kültür Merkezi’ne bekliyor. 

Hattat Hüseyin Öksüz

Hüseyin Öksüz 1944’te Konya’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Konya’da tamamladı. 

1966’da İstanbul’da Eczacılık tahsili sırasında (1968) Hattat Hamit Aytaç’tan sülüs-nesih; M. Uğur Derman’dan da ta‘lik derslerine devam ederek icâzet aldı. Eczacılık tahsilini tamamladıktan sonra Konya’da 10 yıl eczacılık yaptı. IRCICA’nın 1986’dan itibaren her üç yılda bir gerçekleştirdiği uluslararası hat yarışmalarında Dünya Birinciliği dâhil toplam 5 ödül aldı. 1986 1. Uluslararası Hattat Hamit Hat Yarışması’nda celî dîvânîde birincilik, celî ta‘lik’te I. mansiyon, celî sülüste II. mansiyon, 1989 II. Uluslararası Yâkût el-Müsta’sımî Hat Yarışması’nda celî dîvânîde mansiyon ve nesihte mansiyon ödülleri kazandı. Yurt içinde ve yurt dışında sergiler açtı ve çeşitli kuruluşlardan beratlar, plaketler aldı. Türkiye’de ve dünyanın çeşitli yerlerinde (ABD’de 1, Avustralya’da 2, Kazakistan’da 3, Kırgızistan’da 1, Hollanda’da 3, Almanya’da 2) cami yazılarını hazırladı. 2001’de Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşuna öncülük etti ve öğretim üyesi oldu. Geleneksel Türk Sanatları Bölümünün üç yıl başkanlığını yaptı. Üniversite ve kurslarda kırktan fazla talebesine icâzet verdi. 2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne, 2012 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. 2011 yılında Selçuk Üniversitesinden emekli oldu. 2013’te KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı oldu. Halen bu görevini devam ettirmektedir. Günümüzde kullanılan belli başlı bütün yazıları meşk ettiği ve bu yazı türleriyle çok sayıda eser verdiği için “câmiu’l-hutût” sıfatını haiz olan hattatlardandır. Rık’a, sülüs, nesih, celî sülüs, divânî, celî divânî, celî ta‘lik, kûfî, icâze gibi yazı türlerin her biriyle yazmış olduğu sayısız hat eseri, yurt içindeki ve yurt dışındaki muhtelif koleksiyonlarda yer almaktadır. Basılan Kitapları: Eserlerinin ilki “Hattat Hüseyin Öksüz”, Konya İl Kültür Müdürlüğü tarafından 2009 yılında; ikincisi Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından “45. Sanat Yılı Hatırası” adıyla 2014 yılında; üçüncü kitabı ise K.T.O. Karatay Üniversitesi tarafından “Hat Aşkıyla 48 Yıl” adıyla 2016 yılında yayınlanmıştır.

İbrahim Ethem Gören/20.12.2024 Yazı No: 638