Konser afişlerinde terminolojik yanlışlar var…

Abone Ol

Daha önce Okan Ü niversitesi tarafından yayımlanan (aşağıdaki) bir afişin yanlış olduğunu yazmıştık.

Çünkü Orkestra, en az dört ana çalgı grubundan müzisyenlerin birlikte müzik yaptığı, büyüklüğü esere göre değişebilen 'çalgılar topluluğu'dur. Sözcük, Antik Yunan tiyatrosunda koraya ayrılan yer anlamına gelen Grekçe ὀ&rho &chi ή&sigma &tau &rho &alpha sözünden türemiştir.

Yani, 'müzikten' başka 'orkestra kurulması' mümkün değildir. Dolayısıyla, bir Konservatuarın bu derece 'yanlış bir terminolojiyi' kullanması doğru değildir.

Şimdi de kendi kurumumuz akademisyenlerini yer aldığı bir konser afişindeki terminoloji ve yanlış yazılımları belirtmek istiyoruz.

&nbsp

İsim: İTÜ Geleneksel Türk Müziği (Yanlış)

1/a) Arkadaşlarımız TMDK`dan, dolayısıyla bu, İTÜ TMDK`nın mı? TMDK unutulmuş mu? Yoksa, İTÜ Rektörlüğü tarafından onaylanmış mı? Onaylanmışsa sorun yok!...

b)Türk müziği, Türk halk müziği ve Türk halk oyunları gelenekseldir. Geleneksellik içindedir. Dolayısıyla zaten, o müziğin içinde/mayasında olan gelenekselliğin belirtilmesi yanlıştır.

Zaten, doğru olsaydı, o büyük/kurucu/usta hocalarımız 'Türk müziği eğitimi vermek' üzere ilk kurulan Konservatuara 'İstanbul Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı' değil, 'İstanbul Geleneksel Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı' adını verirlerdi. Ü stelik çoksesli müzik mensupları, yıllardır 'bu kelimeyi' Türk müziği için alçaltma/küçümseme olarak kullanmaktadır.

2020`de böyle bir ismi, bu kadar 'tez yazmış' unvanlı arkadaşlarımızın kullanması çok yanlıştır.

Konservatuarlarda 'terminoloji ve diğer yanlışlar' (8) okuyabilirsiniz;

SONUÇ: 'Geleneksel Türk (Sanat) Müziği', 'Geleneksel Türk Halk Müziği', 'Alaturka Türk Müziği' değil 'Türk Halk Müziği', 'Türk (Sanat) Müziği', 'Klasik Türk Müziği' doğru terminolojidir.

2/ 'İTÜ Geleneksel Türk Müziği? Topluluk mu? Koro mu? İsimde bir eksiklik var? Eğer devam edecekse tamamlanması gerek..

Bu bir belediye konseridir, akademik bir çalışma değildir, unvan kullanılmaz.

Akademik unvanlar nerelerde kullanılmaz?

https://www.internethaber.com/akademik-unvanlar-nerelerde-kullanilmaz-2056527y.htm

3/ Unvan kullanırken diğer arkadaşların da unvanı var, neden yazılmamış.

Mesela, sevgili Sinem Özdemir Doç. neden yazılmamış? Diğer arkadaşların da unvanları var ama afişte yer almamış, dolayısıyla sorun gözükmüyor.

4/ Solistlere Vokal yazılmış;

Vokal şarkı/türkü söyleyen, şarkıcı-türkücü, bir melodiyi seslendiren, solistlere eşlik eden kişidir.

Solist: Bir eseri yorumlayan, yöre özellikleri veya uslup-tavrı ile sesiyle anlatan, sesini müzikte iyi kullanan kişi.

SONUÇ: Bu isimler 'solist' olarak yer almalıydı. Ve,afişte bütün isimlere yer verilmeliydi. Fatih Belediyesi hazırlamış denilebilir, o zaman da kontrol edilmeliydi...

5/ Şef: Cihangir TERZİ (Soyadı neden çok parlak yazılmış. (Sinem Han. ve Celal Bey`in öyle değil)

Bu bir orkestra değil? Dolayısıyla bir grubun yönetilmesi söz konusu ve doğru olan 'Yöneten'dir. Müzikte 'şef' çalanları, çalanları ve söyleyenleri yöneten, onlara yapmaları gerekenleri anlatan, müziğin doğruluğunu kontrol eden kişidir.' 'Orkestra şefliği' daha çok klasik/çoksesli müzik konserlerinde aşina olunandır. Çoksesli müzikte her çalgı ve ses için partiler yazılması şefliği önemli kılmıştır.

26 yıldır, hazırlamakta olduğumuz İstanbul Türk Müziği Festivali`nde, Müzik Dernek ve Vakıflarındaki toplulukları/koroları (ki koro da yanlış) çalıştıran arkadaşlara 'Yöneten' diye yazdırıyoruz diye tepkide bulunuyorlar. 'Şefliği' daha üst/havalı, 'yöneteni' daha alt/havasız buluyorlar. Hala 'musıkinin' üst/havalı, müziğin alt/havalı görülmesi gibi.

Çözümü şöyle bulduk, Bakanlıkça atanmış belgesi varsa Şef, yoksa Yöneten diyoruz; Malum, TRT`de şeflik için, başvuru yapılıyor ve eğitim alınıyor, sonra başaranlara şeflik belgesi veriliyor.

SONUÇ: Özellikle Müzik STK`larında, her elini sallayan şef olmamalı, bunu da konservatuarlar örnek bir yola sokmalıdır.

Amacımız, kurumsallaşmadır, hepsi arkadaşımız olan isimlerle ilgimiz yoktur. Ama biraz dikkat, göreve daha sıkı sarılmak, sorumlulukları yerine getirmek v.b. bu gibi yanlışları önleyecektir.

&nbsp