İstanbul'da, her yaz gibi bu yaz da beyaz manolyalar cilalı yemyeşil yapraklar arasında arzı endam etmeye başladı.
Manolya, dört mevsim yeşil kalan ağaçlardandır. Manolyaya kolalanmış gibi sert, cilalanmış gibi parlak yemyeşil yaprakları özgünlük katar. Yaprakları kuruduğunda rengi bronz, kahvenin tonlarını alır, letafetinden taviz vermez. Müzeyyin esmasının tecellilerinden bir zerre manolya yaprağı, hat sanatı ile buluştuğunda, kuru bir yapraktan sanat eserine dönüşür.
Manolya, 18. yüzyılda Avrupalı saray bahçıvanları tarafından getirilmiştir. Gurbete giden gelin misali başka bir iklimden getirilen manolya geldiği toprakları yuvası bilmiştir. Osmanlı döneminde, İstanbul’da saray ve yalı bahçelerine, kasırlara dikilmiştir. Bugün yol kenarları, parklar, meydanlarda görmek mümkündür.
Kadim manolya sefası yapmak isteyenler için, Kuzguncuk’tan başlar sırayla yalı bahçelerine uzanır. Beylerbeyi Sarayı’nın bahçesindeki manolyalar, mekânın ihtişamını tamamlarcasına devasadır. Vaniköy, Kanlıca, Beykoz’a kadar sahil boyu kendine baktırır.
Boğaz’ın diğer yakasına geçince, Arnavutköy, Bebek civarında devam eder. Baltalimanı Kemik Hastanesi’nde, anıt ağaç özelliğinde olan manolya, derdinden ruhu daralan hastaların bir tutam nefesi olurken, hasta yakınlarına adeta sabrı ve huzuru fısıldar. Ihlamur Kasrı, Emirgan, Yıldız Parkı ile devam ederken; bulunduğu görkemli Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde okyanus incisi taneleri gibi süzülür.
Manolyanın sakin, asil, huzur veren duruşu yanında, karşısındaki ile konuşur gibi bir hali vardır. Şarkılara, şiirlere ilham olur. Zeki Müren’in Maksim çıkışı, Caddebostan Sahilindeki manolya ağacının altında dinlenirken ‘’Koklamaya kıyamam benim güzel manolyam’’şarkısını bestelediği kabul görmüştür.
Caddebostan Sahilinde, bulunan anıt manolya ağacındaki tabelada:
‘’ Zeki Müren’in Manolyam (1955-Altın Plak) şarkısına ilham olan manolya ağacı Kadıköy Belediyesi girişimi ile 10.10.2008-852 Anıtlar Kurulu Kararıyla tescil edilmiştir.’’ yazmaktadır.
Manolya adını, Montpellierli Fransız botanikçi Pierre Magnol’dan (1638-1715) alır. Pierre Magnol, bitkilerin sadece türlerinin değil ailelerinin de olduğunu ortaya koyan ilk bilim insanı olarak tarihe adını yazdırmıştır. Bazı kaynaklara göre çiçeklere verilen anlamlarda, manolya ’’temiz kalplisiniz’’ demektir. Bir rivayettir ki, manolya için uğurlu çiçek denilir. Manolya diken kişinin sevgi bulacağına inanılır.
Manolyaların gölgesinde huzurlu, sevgi dolu bir yaz olsun.