Klima kullanımı, buna bağlı olarak da sera etkisi yaratıp Dünya’yı daha da sıcak bir yer haline getiren karbon emisyonları artıyor. Bu soruna karşı alternatif bir çözüm arayan Fransa’nın başkenti Paris, Seine Nehri’nin sularıyla yürütülen kentsel soğutma sistemi ağını genişletiyor. Bu sistem sayesinde hem binaların enerji tüketimi azalıyor hem de çevreye zarar verilmiyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Atlas dergisinin 366’ncı sayısında yayımlanan bir yazıya göre, Paris, hâlihazırda Avrupa’nın en geniş kentsel soğutma ağına sahip. Sistem, nehirden aldığı suları güç santrallerinde soğutuyor ve bu suyu yeraltındaki boru hatlarıyla belli başlı binalara ulaştırıyor. Binalar suyun soğukluğuyla soğutulduğu gibi kullanıcılar için de enerji maliyeti düşüyor. Sistem, klima kullanımına göre yüzde 50 daha az enerji harcıyor ve yüzde 35 daha az karbon salıyor.

seine-nehri-3

HANGİ BİNALAR FAYDALANIYOR?

Sistem, şu anda Paris’in merkezindeki 500’den fazla binaya hizmet veriyor. Bunlar arasında Louvre Müzesi, Eiffel Kulesi, Notre Dame Katedrali, Pompidou Merkezi, Paris Belediye Binası, Paris Operası ve birçok otel, ofis, hastane ve okul bulunuyor. Yeni hedef ise bu ağı üç kat genişletip 2042’de 250 kilometreye ulaşmak. Böylece daha fazla binanın kentsel soğutma sisteminden yararlanması sağlanacak.

Paris Fraicheur tarafından işletilen ağın yüzde 85’i Fransız enerji şirketi Engie’ye, yüzde 15’i de Paris taşıma şirketi RATP’a ait.

İngiliz araştırma grubu: “Kuzey Kore, Rusya’dan 8 ayda 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir” İngiliz araştırma grubu: “Kuzey Kore, Rusya’dan 8 ayda 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir”

Kentsel soğutma sisteminin hastanelere, okullara, gündüz bakım evlerine, metro istasyonlarına ve huzur evlerine yayılması amaçlanıyor.

Ekran görüntüsü 2023-11-28 153129

NEDEN ÖNEMLİ?

Kentsel soğutma sistemi, Paris’in iklim değişikliğiyle mücadele etmesine yardımcı oluyor. Sistem, klima kullanımının neden olduğu enerji tüketimi ve karbon emisyonu sorunlarını azaltıyor. Ayrıca, sistem nehir suyunun kalitesini de koruyor. Sistemde kullanılan su, nehirdeki canlılara zarar vermeden ve ısı değişimine neden olmadan geri bırakılıyor. Bu sayede, Seine Nehri’nin ekolojik dengesi de korunmuş oluyor.

Kaynak: CÜNEYT BİTİKÇİOĞLU