Bu yeni vergi paketi ile kiracılar, kirasını her ay bankaya yatıracak ve banka, hesaba yatırılan kira miktarının yüzde 20'sini vergi olarak kesip Maliye'ye gönderecek. Kalan tutar ise ev sahibinin hesabına aktarılacak. Örneğin, evini aylık 10 bin liraya kiralayan bir ev sahibinin kira geliri, bu kesinti sonrası 8 bin liraya düşecek.

KİRANIN 5'TE 1'İ MALİYE'YE GİDECEK

Yıllık beyanname vererek ödenen kira vergisinin (Gayrimenkul Sermaye İradı-GMSİ) otomatik vergiye dönüşebileceği belirtiliyor. Yeni vergi paketine göre, kiracılar kirasını her ay bankaya yatıracak. Banka, kira parasının yüzde 20'sini vergi olarak kesip Maliye'ye gönderecek ve geri kalan tutarı ev sahibinin hesabına bırakacak.

KİRALARDA AYLIK VERGİ KESİNTİSİ

Konuyla ilgili Sözcü'nün haberine göre, mevcut yasal düzenlemeye göre, bir yıl boyunca elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl beyanname ile ödeniyor. Beyan sırasında her yıl yeniden değerleme oranında artan istisna tutarı toplam gelirden düşülüyor ve kalan kısım üzerinden yüzde 15'ten başlayan vergi alınıyor. Ancak yeni sistemde kira gelirlerinden tıpkı maaşlardan yapılan vergi kesintisi (stopaj) gibi kesinti yapılacak.

Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 3,4 arttı

KİRA PARASINDAN YÜZDE 20 STOPAJ

Tüm kira ödemeleri bankalar aracılığıyla yapılacak ve banka, ev sahibinin hesabına yatan kira parasından yüzde 20 stopaj kesintisi yapacak. Kalan tutar, vergisi ödenmiş kira geliri olarak ev sahibinin hesabına aktarılacak. Bu yöntemle, normalde yüzde 15'ten başlayan kira vergisi yüzde 20'ye yükselmiş olacak. Ev sahipleri, giderlerini beyan ederek ödedikleri vergiden iade talep edebilecek. Uygulamanın 2025'ten itibaren elde edilecek kira gelirlerinde geçerli olacağı ifade ediliyor.

EV SAHİPLERİNDEN 40 MİLYAR LİRALIK VERGİ

Kirada stopaj uygulamasının hayata geçirilmesiyle, devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi bekleniyor. Bu da toplam kira gelirinin 200 milyar lira olacağı ve ev sahiplerine kalan tutarın 160 milyar lira olacağı anlamına geliyor. Ev sahipleri, yıllık kira gelirinin bir aylık tutarını vergi olarak öderken, yeni düzenlemeyle iki aylık kirayı vergi olarak devlete ödemek zorunda kalabilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ