Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği'nin Sağlanması ve Kadınların Güçlenmesi Programı (KEFEK) Başkanlar Toplantısı'nda Antalya'da bir konuşma gerçekleştirdi.
Bakan Göktaş, toplantının, kadınların güçlenmesi için ortak vizyon ve hedeflerin belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, TÜRKPA'nın tarihe geçen bir uluslararası Türk teşkilatı olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Türk kimliğinin birlik içinde olmasının, geniş coğrafyadaki ülkelerin güçlenmesine hizmet edeceğine olan inancını dile getirdi. Bakan Göktaş, 2024'te Türk Dünyası Aile Çalıştayı'nın yapılacağını da duyurdu.
Bakan, ailenin toplumun en temel unsuru olduğunu belirtirken, kadınların ev ve iş yaşamları arasında seçim yapmak zorunda kalmamaları için esnek çalışma modelleri, uzaktan çalışma seçenekleri ve mahalle odaklı kreşler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Kadın istihdamının artırılması ve iş gücüne katılımlarının teşvik edilmesinin her zaman öncelikleri olduğunu ifade eden Bakan Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kadın istihdamının 2005'te 4 milyon 773 bin kişiden, şu an yaklaşık 11 milyona çıkarıldığını belirtti.
Kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesine vurgu yapan Bakan Göktaş, KADES ve GAMER Elektronik Kelepçe İzleme Sistemi gibi önemli adımların kadına yönelik şiddetle mücadelede hayati olduğunu ifade etti. Ayrıca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programıyla bu alandaki politikaların ve iş birliklerinin güçlendirileceğini belirtti.
Bakan, 12'nci Kalkınma Planı'nda kadınlara yönelik hedeflere ayrı bir başlıkta yer verdiklerini vurgulayarak, kadınların eşit imkanlardan faydalanması, ayrımcılığa karşı olmaları ve her alanda temsil edilmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda belirledikleri çalışma başlıklarını paylaşarak, kadınların görünmez sınırları aşmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini belirtti.
Ayrıca, kadın siyasetçilerin erkek siyasetçilere göre daha fazla psikolojik tacize maruz kaldığını belirten Bakan, bu durumu değiştirmek için adımlar attıklarını ve daha fazlasını yapmak için çalıştıklarını sözlerine ekledi.