Eskişehir'de katıldığı bir panele önceden basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Moriwaki, özellikle zeminin yumuşak olduğu bölgelerde kentsel dönüşümlerin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Moriwaki, Avcılar ve çevresindeki toprağın yumuşak bir yapıya sahip olduğunu belirterek, bu bölgelerde kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

"Arnavutluk Bağımsızlık Günü" Ankara’da kutlandı "Arnavutluk Bağımsızlık Günü" Ankara’da kutlandı

Deprem beklenen fay hattı ve şiddeti

Panelde İstanbul'da beklenen depremin etkisi hakkında da konuşan Moriwaki, Marmara bölgesinde bir depremin gerçekleşeceğini ve İstanbul'u etkileyeceğini belirtti.

Kuzey Anadolu fay hattı, adaların güney taraflar üzerinde olası bir deprem beklediklerini dile getiren Moriwaki, ''Orada 6- 7 tane fay hattı var. Bir tane fay hattı kırılıyorsa orada 6,8; birkaç tane kırılıyorsa 7 şiddetinde olabilir, 7,5 de olabilir. Gölcük’ten başlayıp Silivri’ye kadar tamamen bir kerede kırılıyorsa bunun ihtimali az ama eğer öyle olursa Türkiye’nin en büyük depremi 7,9 şiddetinde deprem olabileceğini söyleyebilirim" diye konuştu

İstanbul'un riskli ilçeleri

Japon uzman, özellikle Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece gibi bölgelerde zeminin yumuşak olduğunu ve bu bölgelerde kentsel dönüşümlerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Yumuşak zeminin, depremin etkilerini artırabileceğini ve bu nedenle bu bölgelerde binaların güçlendirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, zeminin yapısının depremin etkilerini nasıl etkilediğine dikkat çekti ve bu nedenle kentsel dönüşümün önemli olduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA