Kültür - Sanat

İzmir'de 8 bin 200 yıl öncesine ait atölye bulundu

İzmir'in Bornova ilçesinde devam eden kazı çalışmaları kapsamında, Yeşilova Höyüğü'nde İzmirlilerin yaşam tarzını, zevklerini, yeme içme kültürünü yansıtan 8.200 yıl öncesine ait bir atölye bulundu.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nin iş birliğiyle yürütülen kazı çalışmalarında önemli bir keşif yapıldı.

Yeşilova Höyüğü'nde gerçekleştirilen kazılarda, 8.200 yıl öncesine ait bir atölye gün yüzüne çıkarıldı. Bu atölye, İzmirlilerin o dönemdeki köy yaşantısını ve günlük aktivitelerini gösteren önemli ipuçları sunuyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, kazı çalışmaları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Yeşilova Höyüğü'nde yaklaşık 4 aydır çalışıyoruz. Özellikle ilk köy yaşamındaki İzmirlilerin; köy yaşantısını, zevk, yeme ve içme kültürünü gösteren atölye bulduk. Burada üst üste kurulmuş 10 köy var. Neolitik döneme ait bu köyler, yıkılmış ve tekrar üzerine inşa edilmiş."

Atölyede taş ve kemik aletlerin yanı sıra birçok çanak, çömlek ve denizle bağlantıyı gösteren "sülünez" adı verilen kabuklu materyallerin bulunduğunu belirten Derin, keşfin bölgenin tarih öncesi dönemine ışık tuttuğunu ifade etti.