Haftalardır Deprem Sarsıyordu

Yanardağın patlamasından önce, İzlanda'nın güneybatı kıyılarında haftalardır binlerce deprem kaydedilmişti. Depremlerin büyük çoğunluğu 3 ila 4 büyüklüğünde olmasına rağmen, bazıları 5 ila 6 arasında değişiyordu. Depremler, yeraltındaki magmanın hareket etmesinden kaynaklanıyordu.

izlannda7

Bölge Boşaltıldı

Depremlerin ardından, yetkililer bölgedeki yaklaşık 4 bin kişiyi güvenli bölgelere tahliye etmişti. Yanardağın patlamasıyla birlikte, polis bölgeye girişi yasakladı ve halka lav ve kül bulutundan uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu. Yanardağın püskürttüğü lav ve küller, bölgedeki popüler turistik yerler olan balıkçı kasabası Grindavik ve Mavi Lagün'ü de kapattı.

izlandaaaa

Yanardağın Durumu

Yanardağın patlaması, Reykjavik'in yaklaşık 30 kilometre güneybatısında, Fagradalsfjall dağının eteklerinde meydana geldi. Lavların yükseldiği kırık, yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaydı. Yanardağın patlaması, şiddetli olmayan bir tür olan **effüsif** olarak nitelendirildi. Bu, lavların yavaşça akması ve havaya çok fazla kül saçmaması anlamına geliyordu. Yanardağın ne kadar süre aktif kalacağı bilinmiyor, ancak uzmanlar haftalar, aylar hatta yıllar sürebileceğini söylüyor

Lübnan’daki telsiz patlamalarında ölü sayısı 14’e yükseldi Lübnan’daki telsiz patlamalarında ölü sayısı 14’e yükseldi

izlandaa

Kaynak: HABER MERKEZİ