İyilik peşinde müstesna bir hizmet müessesesi: Verdiğin Senindir Derneği

Memleketimiz 6 Şubat 2023 Pazar günü Kahramanmaraş’ın önce Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde, akabinde de Elbistan ilçesinde 7.6 ölçekli depremlerle sarsıldı.  Asrın felaketi` şeklinde tarif ve tavsif edilen depremler Kahramanmaraş ile birlikte Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Elazığ, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkımlara yol açtı. AFAD kayıtlarına göre depremlerde 50 binin üzerinde can kaybı meydana geldi. 

Abone Ol

Depremin ardından AFAD ve Kızılay başta olmak üzere birçok ekip deprem bölgesine akın etti. AFAD, İHH, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, AKUT, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ile uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan ve sayıları binlerle ifade edilen arama kurtarma personeli âfet bölgesinde tabir yerindeyse canla-başla çalıştı. 

Aradan altı ay geçti, acılar hâlâ çok taze… 

Âfet bölgesinde hemen herkesin yapacağı pek çok iş ve hizmet süreci vardı. Bizler de İyilik Sağlık Vakfı olarak, depremzede kardeşlerimize destek olmak amacıyla ‘önce refik, sonra tarik` diyerek Sırlı Süleyman Efendi ile birlikte Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya’da bulunduğumuz 23 gün boyunca depremzede kardeşlerimize borçlarımızı ödemenin gayreti içerisinde bulunduk. İşte böylesi bir gayret içerisindeyken Kahramanmaraş’ta yolumuz Verdiğin Senindir Derneği ile kesişti. Kahramanmaraş’ta depremin ilk günlerinden itibaren derneğin kurucu, üye ve gönüllüleriyle birlikte lojistik merkezine dönüştürülen az hasarlı bir fabrika binasında hizmet ettik. 

Verdiğin Senindir Derneği’nin değerli başkanı Uğur Toğrul “Yüzyılın Âfeti”nin ilk anından bugüne kadar deprem bölgesinde ekibiyle birlikte hemen her alanda hizmet eden gönül eri bir zat. 

Âfet bölgesine İyilik Sağlık Vakfı nezdinde gerçekleştirdiğimiz iyilik sağlık seferlerimizde Kahramanmaraş’ta Başkan Toğrul’un yönetimindeki lojistik yardım merkezinde kaldık, üstat ve arkadaşlarıyla birlikte yara sarmanın gayreti içerisinde bulunduk. 

Bu yazımızı 15 yıllık gönüllülük hizmetlerini 2018 yılında Verdiğin Senindir İnsani Yardım Derneği çatısı altında kurumsallaştıran, iyilik ve rıza peşinde müstesna bir yardım derneğine hasrettik. 

Kuruluş gayesi “dünya üzerinde her nerede mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahibi varsa tespit edip behemehâl yardım etmek” şeklinde özetleyebileceğimiz Verdiğin Senindir İnsani Yardım Derneği tabii âfet, kuraklık, iç savaş yaşanan kıta ve bölgeler özelinde ihtiyaç sahiplerine barınma, gıda, temiz su, yakacak ve eğitim yardımları ulaştırıyor.

Türkiye’nin dışında Somalı, Suriye, Mali, Filistin, Filipinler, Afganistan, Burkina Faso, Uganda, Lübnan, Moritanya, Arakan, Nijer, Bangladeş, Çad, Benin, Tanzanya, Sudan, Sri Lanka ve Yemen, Verdiğin Senindir Derneği’nin ‘yed-i beyza’ misali şefkat elinin uzandığı ülkeler…

Dernek Başkanı Uğur Toğrul ile çalışmaları üzerine bir mülakat gerçekleştirdik.

İbrahim Ethem Gören: İstirham etsem kendinizi okuyucularımıza tanıtır mısınız?

Uğur Toğrul: 1978 Diyarbakır Çermik doğumluyum. Orta öğretim hayatıma İstanbul’da başladım. Evliyim. 4 çocuk babasıyım. Yaklaşık 20 senedir yardım işleriyle uğraşıyorum. 

Şimdiye kadar hangi hizmet ve faaliyet süreçlerine destek verdiniz?
Hakk Teâlâ, 2009’da kara konvoyu ile 33 günlük yolcuğun ardından Gazze'ye ulaşmaya bizlere nasip etti. Hemen ardından Mavi Marmara gemisi ile yapmış olduğumuz yolculukta yaşadıklarımız ve başımızdan geçenler herkesin malumudur. 
Suriye savaşı 10 küsur yıldır kanayan yaramız ve savaşın başından beri bölgede faaliyet göstermekteyiz. 

Verdiğin Senindir Derneği, savaşın ve açlığın hüküm sürdüğü tüm coğrafyalarda.
Myanmar hükümeti Arakan'da katliamlara başlayınca Arakanlı kardeşlerimizi Naf nehrinin diğer tarafında karşıladık. 

Savaşın ve açlığın hüküm sürdüğü bütün coğrafyalarda elimizden geleni yapmak için çalışıyoruz. 

Derneğinizin kısa kuruluş hikâyesini dinlemek isteriz…
Verdiğin Senindir Derneği ilk etapta “verdiğin senindir” gönüllüleri olarak İstanbul’un Kâğıthane ilçesinde yardım faaliyetlerine başladı. Gönüllü kadromuz ile her hangi bir resmi kurum tabelası olmadan ilçemizde ve mahallemizde insanların ihtiyaçlarını karşılamak için çıktığımız bu yolda 2018 yılında Verdiğin Senindir İnsani Yardım Derneği’ni kurarak dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde ihtiyaçlar doğrultusunda elinden geleni yapmaya çalışan bir ekip olduk.

Geçen bu süre içinde bahsettiğiniz amaçlara yönelik hangi hizmetleri gerçekleştirdiniz?
Moritanya’da 380 talebenin yatılı öğrenim görebileceği Endülüs Yetimhanesi’ni inşa ediyoruz. Afganistan'da 500 yetimin barınabileceği, aynı zamanda mesleki eğitim alabileceği Bahattin Yıldız Yetimhanesi ve Fuat Çağlar Meslek Edindirme kurs binasını içine alan kompleksin inşasına başladık. Uganda’da, Arakan'da, Mali’de, Burkina Faso’da birçok mescid inşa ettik. 

Biiznillah Afrika'nın birçok bölgesinde temiz içme suyu kuyuları açarak bölge halkını temiz içme suyuna kavuşturduk. 

Filipinler, Suriye, Afganistan ve Yemen başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde gıda dağıtımları yapmaktayız. 

Yetimlere yönelik çalışmalarımız bulunmakta. Fırat Kalkanı harekâtı bölgesinde ve İdlip’te halihazırda çalışan 2 adet lojistik depomuz var. Doğal âfet durumlarında bölgeye intikal ederek organize olup yaraları sarmaya çalışan gönüllü bir kadromuz var. 

Kahramanmaraş depremlerini haberini alır almaz âfet bölgesine koştunuz. Geldiğinizde durum nasıldı? Neler gördünüz? Yaşadıklarınızı anlatır mısınız?
6 Şubat sabahı saat 04.00 sularında merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem felaketinin bölgeyi ciddi manada etkilediğini öğrendiğimizde saatler 05:30’u gösterirken bizler evlerimizden ayrılıp dernek merkezinde toplantı yapmak üzere yola çıkmıştık. Toplantı sonrasında ekiplerimizle birlikte Kahramanmaraş’a hızlı bir şekilde intikal ederek bir tekstil fabrika binasında konuşlandık. 

Neler yaptınız?
Başta sıcak yemek olmak üzere bir taraftan gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlık yaparken diğer taraftan da arama-kurtarma ekibimiz sahada faaliyet gösterdi.

Kahramanmaraş’ta neler gördünüz?
Şehir karanlığa gömülmüş, sessiz sakin, adeta terk edilmişti. İnsanlar şokta ne yapacağını bilemez bir halde bir tarafta yakınlarını kaybetmenin acısı, diğer bir tarafta ağır kış şartları vardı. Bizler de yolculuk esnasında bu zorlu kış şartlarını en ağır şekilde yaşadık. Birçok kez yoğun kar yağışından dolayı araçlarımız yollarda kaldı. Karayolları ekiplerinin müdahalesi sonucu yolumuza devam edebildik. Bu şartlarda çalışmak ve hayata tutunmak depremzedeler için gerçekten de kolay değildi. 

Kahramanmaraş, depremin en ağır şekilde etkilediği illerimizden sadece bir tanesi.  

Kahramanmaraş’ta kaç kişilik ekiple hizmet verdiniz? Yardım gönüllüleri size nasıl ulaşıyor? 
Kahramanmaraş'ta toplamada 650 kişilik kadroyla değişmeli olarak yardım faaliyetlerini yürütmeye çalıştık. Bu kadronun içerisinde medrese mezunları, iş adamları ve Kahramanmaraş’ta yaşayan depremzede vatandaşlarımız da gönüllü olarak çalıştılar. 

Kahramanmaraş’ta yardım faaliyetlerini başlatan ilk ekip.
Bizler Kahramanmaraş’ta yardım faaliyetlerini başlatan ilk ekibiz. Hal böyle olunca Kahramanmaraş’a gelen birçok kurum ve gönüllü bizlere yöneldi. Bu bağlamda bizlere destek veren STK’lardan da bahsetmek isterim.

Lütfen…
Fatih Gençlik Merkezi, Endülüs Derneği, Davet Derneği, Kur'an’aa Hizmet Vakfı, Vahdet Vakfı, Nida, Hummaid, Hilal-i Ummah, Norveç İmdat Derneği, Sadaka Gölgesi Derneği, Nebevî Nesil Vakfı, Gönül Elçileri Derneği, Osmanlı Yörükleri Derneği, İyilik Sağlık Vakfı, Dawa Derneği ve ismini zikredemediğimiz birçok STK bizlere destek verdi, sizlerin huzurunda hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Rabbim sayılarını artırsın, camialarına rahmetiyle muamele etsin. 

Âmin. Ekibinizde medrese talebelerinden iş adamlarına, STK gönüllülerinden Kahramanmaraşlı depremzedelere varıncaya kadar geniş bir hâdim grubunu görüyoruz. Koordinasyonu nasıl temin ettiniz?
Herkes yardım için geldiğinden ne nere ne zaman ne yapacağını biliyorlardı. Gönüllülerimiz çadırlarda, paletlerin üzerine sermiş olduğumuz üzerinde yatılabilecek ne varsa bunların üzerinde geceleyip hizmet ettiler. İlk zamanlar depo alanlarında yatan gönüllülerimiz daha sonra tedarik ettiğimiz çadırlarda konakladılar. 

Kahramanmaraş’ta evvelemirde neler yaptınız?
Depremin hemen ardından yapımına başladığımız mobil aş evimiz çok kısa bir sürede tamamlanıp bölgede günlük 6.000 kişiye yemek dağıtımına başladı. Aynı zamanda merkez mutfağımızda yine günlük 12.000 kişilik yemek çıkarttık.  Bununla beraber bölgede çok ciddi bir şekilde içme suyu ihtiyacı olduğunu ekiplerimiz tespit etti ve çevre illerden 23 tonluk tanker kiralayarak bölgenin su ihtiyacını karşılamak için çalışmalar başlattık. Bununla beraber 9 noktaya beşer ton kapasiteli içme suyu depoları yerleştirdik. Su tankerimiz 9 noktada bulunan su depolarını doldurduktan sonra mahalleleri dolaşarak bölge halkının su ihtiyacını karşıladı.

Kahramanmaraş'ta çok hızlı bir şekilde enkazlar kaldırıldı. Bölge halkının ihtiyaçları karşılandı. Bu alanda devlet kurumları ve STK’lar el ve gönül birliğiyle hizmet etti. 

Şu anda Kahramanmaraş’ta çadır ve konteynır kentlerde kalan depremzede kardeşlerimizin acil ihtiyaçları neler?
Âfetzedelerin barınma ihtiyacı tamamen karşılanmış durumda. Sıcak yemek ve gıda ihtiyaçları noktasında şu an için hiçbir eksikleri bulunmayan bölgenin bizim gözlemlerimiz doğrultusunda acil ihtiyaçlarının hijyen malzemeleri olduğu kanaatindeyiz. 

Âfet bölgesinde Ramazan-ı Şerif ayı nasıl geçti?
Ramazan ayı âfet bölgelerinde Allah'a hamd olsun çok bereketli geçti. Günlük 15 bin kişiye iftar yemeği dağıttık. Depremzedelere Ramazan kolileri ve sahurluk malzeme takdim ettik. Malum havalar çok soğuktu, elektrikli ısıtıcı, battaniye ve soba ihtiyaçlarını da karşıladık.

 
 
Okuyucularımız bu süreçte Verdiğin Senindir Derneği’ne katkılarını nasıl iletebilirler?
Derneğimizin sosyal medya hesapları üzerinden ulaşarak bir taraftan gönüllü olabilirler, diğer taraftan da ihtiyaç sahipleri için yardım ve desteklerini bizlere ulaştırabilirler. 

Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
Zalimler dünya döndükçe mazlum halklar üzerinde hâkimiyet kurabilmek adına dünya coğrafyalarında din, dil, ırk ayrımı yapmadan zulme, işgale, sömürüye devam edecek. 

“Milletin efendisi hizmetkârıdır.”
Ecdadımızdan gelen geleneğimiz üzerine bizler ise mağdurlara yardım elimizi uzatıp gücümüz nispetinde yanlarında olmaya çalışacağız. Gerek savaş mağduru, gerekse tabii âfet mağduru olan bütün insanlarımıza yardım elini uzatacak ve onlara hizmetten geri durmayacağız inşallah. Son olarak Peygamber Efendimizin (sav) şu hadisiyle kelâmı bitirmek istiyorum “Milletin efendisi hizmetkârıdır.”

İbrahim Ethem Gören- Yazı No: 506