İsrail ordusu, Suriye’nin güneyinde askerden arındırılmış bölgenin dışına çıkmadığını iddia etse de güvenlik kaynakları, İsrail birliklerinin Golan Tepeleri sınırını aşarak Suriye topraklarında 20 kilometre ilerlediğini belirtiyor. Bu durum, Şam’a yönelik tehdit algısını artırmış durumda.
HAVA VE DENİZ SALDIRILARI
İsrail saldırılarının hedefinde askeri üsler, donanma tesisleri ve hava savunma sistemleri yer alıyor. Lazkiye Limanı’nda Suriye donanmasına ait gemiler, Kamışlı’daki askeri havaalanı ve Şam kırsalındaki silah depoları bu saldırılardan nasibini aldı. İsrail medyası, Lazkiye’de denizden denize füze taşıyan gemilerin vurulduğunu, bunun yanında Şam’da kimyasal tesislerle bağlantılı olduğu iddia edilen bir merkezin hedef alındığını duyurdu.
İSRAİL’DEN BM’YE AÇIKLAMA
İsrail, BM’ye gönderdiği mektupta operasyonlarının “bölgesel güvenliği sağlama” amaçlı olduğunu belirtti. İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Şam’a ilerlediği iddialarını reddederek, operasyonların sadece sınır güvenliğini ve sivillerin korunmasını hedeflediğini söyledi.
BÖLGESEL TEPKİLER
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve uluslararası camia, İsrail’in operasyonlarını kınadı. Özellikle 1974 tarihli Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nın ihlal edildiği vurgulanarak, Suriye’nin egemenliğine saygı çağrısında bulunuldu. Yapılan açıklamalarda, İsrail’in bu saldırılarla bölgedeki barış ve istikrar umutlarını baltaladığı ifade edildi.
BÖLGESEL İSTİKRARI TEHDİT EDİYOR
İsrail’in Suriye’ye yönelik artan saldırıları, bölgedeki güç dengelerini yeniden şekillendirebilecek nitelikte. Şam’a yakın bölgelerdeki askeri hareketlilik, sadece iki ülke arasındaki tansiyonu değil, bölgesel istikrarı da tehdit ediyor. Gözler, İsrail’in ilerleyen günlerde atacağı adımlarda olacak.