İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarına karşı sessiz kalan ABD, Suriye'de liderliğini üstlendiği koalisyon güçleriyle binlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında, 6 binden fazlası çocuk, 4 bini kadın olmak üzere toplam 14 bin 532 kişi hayatını kaybetti. ABD ve diğer Batılı ülkeler, İsrail'in hastaneleri, ibadethaneleri ve okulları hedef almasına rağmen, açıkça onaylayıcı açıklamalarda bulundu ve silah satışına devam etti.

ABD yönetimi, İsrail'e karşı koşulsuz destek verirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde İsrail'in binlerce kişiyi öldürdüğü Gazze'yle ilgili ateşkes kararlarını veto etti, bu da katliamın devam etmesine yol açtı.

Ancak, uluslararası hukuka saygı çağrıları yaparak İsrail'e üstü kapalı mesajlar göndermeye başladılar, ancak tepkilerin etkili olması için İsrail'in öldürdüğü Gazzeli sayısının 11 bini aşmasını beklediler.

Rusya’dan Ukrayna’ya saldırı: 1 ölü Rusya’dan Ukrayna’ya saldırı: 1 ölü

Suriye'deki benzer bir tablo, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin terör örgütü DEAŞ'a karşı yürüttüğü saldırılarda binlerce masum sivilin yaşamını yitirmesini hatırlattı. Koalisyon güçlerinin 2014-2023 yılları arasındaki saldırılarında 3 bin 51 sivil hayatını kaybetti ve 2020'den bu yana yapılan saldırılara dair yeni rakamlar henüz açıklanmadı.

Öte yandan, Gazze'deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerden 926'sı çocuk ve 658'i kadın olmak üzere toplamda 14 bin 532 kişi bulunuyor. Benzer şekilde, ABD'nin öncülük ettiği koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu en çok sivil kaybının yaşandığı il Rakka oldu, burada 560 binden fazla sivil evini terk etmek zorunda kaldı.

İsrail'in Gazze'yi işgali sürerken, taraflar arasında insani bir ara verme anlaşması yapılması bekleniyor. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esir karşılığında, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli'nin serbest bırakılması öngörülüyor.

Kaynak: AA