İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları iddiasıyla, İstanbul 2 No'lu Barosu, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) başvuruda bulundu.

Yenidoğan Çetesi davasında mahkeme başkanı öfkelendi: Hastaneleri nasıl böyle yönettiniz Yenidoğan Çetesi davasında mahkeme başkanı öfkelendi: Hastaneleri nasıl böyle yönettiniz

Heyet, UCM'nin Lahey'deki mahkeme binası önünde düzenlenen basın toplantısında detaylı bir açıklama yaptı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, İstanbul 2 No'lu Baro Başkanı Yasin Şamlı ve beraberindeki 15 hukukçudan oluşan heyet, İsrail'in saldırılarına dikkat çekerek, savaş suçları işlendiğini ve bunun hukuki süreçlere taşınması gerektiğini vurguladı.

Yüksel, gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Ayrıca, UCM'nin Savcılık Ofisi ve Mağdur Katılımı Birimi ile yaptıkları görüşmelerin verimli geçtiğini ifade etti.

"Hiçbir vicdan buna sessiz kalamaz"

Heyet, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında on binlerce masum sivilin hayatını kaybettiğini ve bu saldırılarda kadın ve çocukların çoğunluğu oluşturduğunu belirtti. Yüksel, "Tarifi mümkün olmayan bir vahşet ile karşı karşıyayız. Hiçbir vicdan buna sessiz kalamaz. Srebrenitsa’yı ve Hocalı’yı hatırlatan bir soykırım işleniyor." ifadelerini kullandı.

Heyet, İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini savundu ve UCM'ye başvurularının bu ihlallerin yargılanması için yapıldığını belirtti.

"Hukukçu olmak en başta bu soykırıma karşı çıkmayı gerektirir"

İstanbul 2 No'lu Baro Başkanı Yasin Şamlı, hukukçular olarak bu soykırıma karşı çıkmalarının tarihi sorumlulukları gerektirdiğini söyledi. Şamlı, "Bu soykırım karşısında susan herkes insanlık vicdanında, tarih önünde mahkûm olacaktır. Gereğini yapmayan uluslararası hukuk kurumları ise meşruiyetlerini kaybedecektir." dedi.

Şamlı, "Hukukçu olmak en başta bu soykırıma karşı çıkmayı, adaletin tesisi için mücadele etmeyi gerektirmektedir. İstanbul 2 Nolu Barosu olarak kadınların, çocukların, masum sivillerin hayat haklarını savunmak için Lahey'e, UCM'ne geldik." diye konuştu.

Heyet, sundukları dilekçelerin ekini oluşturan delil dosyasında, video görüntüleri, fotoğraflar, tanık beyanları ve mağdur beyanlarının bulunduğunu belirtti. Şamlı, bu dosyanın içeriğinde video kayıtlarının Anadolu Ajansı arşivinden alındığını ifade etti.

Heyet, UCM'ye başvurularını tarihi sorumlulukları gereği yapmış olduklarını belirterek, bu sürecin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Kaynak: AA