Dünya

İsrail Ordusu'ndan beyaz fosfor itirafı

Gazze'de Filistinliler'e yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'de ulusalarası arası tepkilerden sonra ordu, envanterinde beyaz fosfor içeren duman bombaları bulunduğunu itiraf etti.

Abone Ol

İsrail ordu radyosu tarafından yapılan açıklamada ordunun envanterinde eleştiri konusu mühimmatların bulunduğu itirafı, Beyaz Saray'ın Lübnan'ın güneyindeki saldırılarda bu tür yangın çıkarıcı malzemelerin kullanılmasına ilişkin endişesini dile getirmesinin ardından geldi.

Açıklamada, "Beyaz fosfor içeren, kamuflaj amaçlı tasarlanan, saldırı veya yangın çıkarmak amacı olmayan duman bombalarımız var" ifadelerine yer verildi. İsrail ordusu, beyaz fosfor içeren sis bombalarının uluslararası hukuka göre yasal olduğunu savundu ve bunun yangın çıkarıcı bir silah olarak tanımlanmadığını iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İsrail'in Gazze'de beyaz fosfor bombası kullanma haberleri üzerine endişe duyduklarını belirtti.

Miller, bu tür maddelerin askeri amaçlarla kullanılabileceğini ancak sivillerin zararını en aza indirmek için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric de özellikle yoğun nüfuslu alanlarda beyaz fosfor gibi silahların kullanımından ciddi endişe duyduklarını ifade etti.

Önceki günlerde ise Gazze'de bir okula İsrail'in fosfor ve duman bombası attığı haberleri ortaya çıkmıştı. Olayın ardından Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde beyaz fosfor bombası kullanmasını kınamıştı.

Washington Post gazetesi ise İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği bir saldırıda kullandığı ABD yapımı beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntılarına ulaştığını bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü ile İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını açıklamıştı.