Dünya

İsrail Hamas saldırısını 1 yıl önceden biliyor muydu? Belgeler ellerindeymiş

New York Times, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırının ayrıntılarını içeren Eriha Duvarı adı altında bilinen ve 40 sayfadan oluşan belgeye ulaştı. Araştırmalar, bu belgenin, İsrailli yetkililerin elinde bir yıldan fazla bir süredir bulunduğunu ortaya koydu.

Abone Ol

İsrailli yetkililerin elinde bulunan belgeler, gerçek olmadığı düşünülerek özel uyarıları dikkate almadı. The Times'ın incelemesine göre, e-postalar ve röportajlar, İsrailli yetkililerin saldırı planını bir yıldan fazla bir süre önce fark ettiğini gösteriyor. Fakat İsrailli askeri ve istihbarat yetkilileri, saldırının gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu düşünerek planı ciddiye almadı.

İsrailli yetkililerin "Eriha Duvarı" adını verdiği yaklaşık 40 sayfalık belge, bin 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı saldırının detaylarını içeriyordu. The Times'ın incelediği belge, belirli bir tarih vermemekle birlikte Gazze Şeridi'nin çevresindeki savunmayı aşarak İsrail şehirlerini ele geçirmeyi ve stratejik askeri üsleri hedef almayı içeren bir saldırı planını tasvir ediyordu.

Belgede, saldırının başlangıcında roket saldırıları, insansız hava araçlarının sınırdaki güvenlik sistemlerini etkisiz hale getirmesi ve silahlı kişilerin paraşütle, motosikletle ve yaya olarak İsrail'e büyük bir akın yapması talep ediliyordu. Tüm bu unsurların hepsi, belgede tarif edildiği şekilde 7 Ekim'de gerçekleşti.

Plan, İsrail askeri güçlerinin konumu ve büyüklüğü, iletişim merkezleri ve diğer hassas bilgilerle ilgili detayları içeriyordu. Bu durum, karşı tarafın istihbarat toplama yöntemlerini ve olası bir sızıntı olup olmadığını sorgulattı. Elde edilen bilgilere göre, belgeler İsrailli askeri ve istihbarat liderleri arasında uzun bir süre dolaştı.

Belgenin Başbakan Binyamin Netanyahu veya diğer üst düzey siyasi liderler tarafından görüp görülmediği konusunda bilgi bulunmuyor.