İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 53 bin ton bomba kullandı. Açıklamalara göre, İsrail'in yaklaşık 2,5 aydır devam eden abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, 52 bin 500 konut tamamen yerle bir edildi.

Gazze'deki yıkımın raporu paylaşıldı

Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisinin yazılı açıklamasında, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırıları sonucunda Gazze'de meydana gelen yıkım detaylı bir şekilde paylaşıldı.

Açıklamada, İsrail ve ABD güçlerinin Gazze Şeridi'nin her bir metrekaresini bombalayarak Filistin halkına karşı kapsamlı bir soykırım gerçekleştirdiği ifade edildi.

Açıklamada, İsrail'in 53 bin ton bomba kullandığı ve bu bombardıman sonucunda Gazze Şeridi genelinde 52 bin 500 konutun tamamen yıkıldığı belirtildi. Toplamda 306 bin 500 konutun kısmen hasar gördüğü ifade edildi.

İsrail saldırılarında Gazze Şeridi'nde bulunan 126 kamu binası ve 112 caminin tamamen yıkıldığı, 200 caminin ise kısmen zarar gördüğü açıklamada yer aldı.

Ayrıca, 3 kilisenin önemli ölçüde hasar gördüğü, 90 okul ve üniversitenin tamamen hizmet dışı kaldığı, 282 okul ve üniversitenin ise kısmen hasar aldığı ifade edildi.

22 hastane ile 53 sağlık merkezinin tamamen hizmet dışı kaldığı ve 138 sağlık kuruluşunun hedef alındığı belirtilen açıklamada, 102 ambulansın İsrail bombardımanları sonucu kullanılamaz hale geldiği vurgulandı.

Saldırılarda 300 sağlık personeli, 32 sivil savunma görevlisi ve 96 gazetecinin hayatını kaybettiği açıklamada ifade edilirken, 40 sağlık personeli ve 8 gazetecinin İsrail güçleri tarafından alıkonulduğu bildirildi.

7 bin Filistinli'den haber yok!

Ayrıca, çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 7 bin kişinin kayıp olduğu ve bunların ya enkaz altında ya da akıbeti hakkında bilgi alınamayan kişiler olduğu belirtildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Her aşamada Hizbullah için bedel yüksek olmalı İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Her aşamada Hizbullah için bedel yüksek olmalı

Gazze'yi işgal süreci 7 Ekim'de başlamış ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e yönelik kapsamlı bir saldırı düzenlemişti. Saldırıların ardından İsrail, 7 Ekim'deki olaylarda 1200 İsrailli'nin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Siviller hedef alınıyor!

Gazze Şeridi'nde ise en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'si kadın olmak üzere 19 bin 453 Filistinli hayatını kaybetti. Halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip edildi.

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 129'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 461 askerinin öldüğünü açıkladı. Çatışmalara ara verilen 24 Kasım'da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir serbest bırakıldı,

ancak binlerce Filistinli hala alıkoyulup hapiste tutuluyor. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 301 Filistinli hayatını kaybetti.

Ayrıca, İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah'ın sınır hattındaki çatışmalarda 24 Lübnanlı sivil, 109 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze'de yaşayan 1,9 milyon Filistinli ise silah zoruyla abluka altında yer değiştirmek zorunda kalarak, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor.

Kaynak: AA