Dünya

İsrail Gazze'deki işgali genişleterek saldırılara devam ediyor

İsrail Gazze'yi yakıp yıkmaya devam ediyor. 7 Ekim'den bu yana yaşanan saldırıların şiddeti artmış durumda. Yapılan son açıklamaya göre şehrin güneyinden başlatılan kara operasyonu genişleyerek can almaya devam ediyor.

Abone Ol

Gazze'de İsrail katliamı tüm şiddetiyle sürüyor. İsrail Ordu Radyosu yaptığı son duyuru ile kente yönelik girişilen kara saldırılarının genişletilerek devam ettiği duyuruldu. Gazze'nin güneyinde zırhlı birliklerin yer aldığı kara harekatında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

İsrail, Kemal Advan Hastanesi'nin girişine saldıran İsraul burada 4 Filistinli'yi daha katletti. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana yaşanılan kayıpların 15 bin 523 kişiyi geçtiği bildiriliyor.

Kara işgali genişliyor

Yoğun hava desteği altında İsrail şehirlerinden çıkarak Gazze'ye girişlerini sürdüren kara birlikleri Hamas'ın olduğu noktalara doğru ilerleyişlerini sürdürüyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de bululan 137 İsrailli esirin hayatlarını tehlikeye atmayacak şekilde istihbarat toplayarak güç kullanmaya devam ettiklerini söyledi.

Hagari ayrıca İsrail ordusunun kuzeyde Hizbullah'a kara ve hava saldırılarının sürdüğünü, bugün Lübnan topraklarından atılan bir roketin bölgedeki Beit Hilel beldesinde bir askeri araca isabet ettiğini ve yaralılar olduğunu aktardı.

Zırhlı birlikler ilerliyor

İsrail Ordusu'nun Gazze'nin güneyinde zırhlı birlik ve tanklar eşliiğinde ilerlemeye çalışırken Han Yunus kentinin doğusuna aydınlatma fişekleri atarak burası ağır şekilde bombardımana tuttu. Çok sayıda sivilin yaşadığı alanların yoğun saldırılar altında olduğu aktarılıyor.

Bölgenin üzerinde çok sayıda saldırı İHA'sı ve gözlem yapan İHA'ların görev yaptığı belirtiliyor. İsrail tankları ve zırhlı araçlarının önce ilerlediği daha sonra çekildiği bölgelerden "şiddetli çatışma sesleri" geliyor.

Han Yunus'ta çatışmaların şiddetlendiği bölgelerden onlarca aile, bombardıman altında Han Yunus'un merkezindeki bölgelere göç etmeye çalışıyor.

Han Yunus'un kuzeydoğusundaki Deyr el-Belah bölgesi de yoğun tank ve topçu atışı altında bulunuyor.

Birleş Milletler 'Han Yunus'un doğusundaki halk bölgeden ayrılmadı

Hamas ile İsrail arasında sağlanan geçici ateşkes 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de uygulamaya girdi sonrasıda 3 gün daha uzatıldı. İsrail Ordusu anlaşmanın bitimiyle birlikte 1 Aralık'ta yeniden saldırıya geçti.

Gazze'nin güneyinde denizden 4 kilometre içerideki Han Yunus kenti savaş öncesinde 54 kilometrekare alanda yaklaşık 207 bin nüfusuyla Şerit'teki şehir merkezinden sonra en yoğun nüfusa sahip bölge olarak biliniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), son bölge raporunda, İsrail ordusunun Han Yunus'un doğusundaki halka "güneye göç etmesi" için 1 Aralık'ta havadan uyarı ilanları attığını ancak cumartesi akşamına kadar büyük oranda bir sivil nüfus göçü gözlemlenmediğini ekledi.

OCHA, uluslararası insancıl hukuka göre savaşan tarafların "sivillerin güvenli tahliyesinden sorumlu" olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), merkez, Han Yunus ve Mısır sınırı yakınındaki Refah'ta yaklaşık 958 bin Filistinlinin 99 ayrı merkeze sığındığını paylaştı. UNRWA, İsrail ordusunun yoğun biçimde saldırdığı Gazze Şeridi'nde göçe zorlanan Filistinli sayısını 1,8 milyon olarak açıkladı.