Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya platformları üzerinden yaptığı açıklamada, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını tespit etmek ve etkili çözümler üretebilmek amacıyla çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından 2023 yılında 2 veya daha fazla istihdam sağlayan 86 bin iş yerinin görüşülerek hazırlanan İşgücü Piyasası Araştırması'nın sonuç raporlarının yayımlandığını duyurdu. Işıkhan, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"İmalat sektörünün iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu belirtiliyor. İşverenlerden alınan geri bildirimlere göre gelecek 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ile CNC operatörü bulunuyor."

Araştırmanın diğer sonuçları;

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İŞKUR'un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre çalışanların %70'i erkeklerden, %30'u ise kadınlardan oluştuğu belirtildi.

Kadın çalışan sayısının erkeklerden daha fazla olduğu sektörler arasında "insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri" ile "eğitim" öne çıktı. Ayrıca kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerinde kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine göre daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, işgücü ihtiyacının en fazla olduğu imalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6'sında, aynı sektördeki 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin ise %37,3'ünde eleman ihtiyacı bulunuyor.

En çok eleman aranan meslekler

Araştırma kapsamında işverenler tarafından en fazla eleman aranan meslekler de belirlendi. En çok açık iş bulunan 10 meslek arasında makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü yer aldı.

Açık işlerde en fazla aranan beceriler, "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ve "iş tecrübesi" olarak belirlendi.

Ülke genelinde iş yerlerinin %8,7'sinde açık iş bulunduğu, bu oranın 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde %27,6'ya ulaştığı tespit edildi.

Kadın iş gücü tercih edilen açık işlerde, makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni meslekleri öne çıktı

Eleman temininde sıkıntı çekilen meslekler

Araştırmada, işverenlerin yaklaşık %12,5'inin eleman temininde zorluk yaşadığı ortaya çıktı. Bu zorluklar özellikle makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı gibi meslek gruplarında yaşanıyor.

İşverenlerin eleman temininde yaşadığı güçlüklerin başlıca nedenleri arasında, ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun olmaması, gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman eksikliği bulunuyor.

Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 5,4'ü bir sonraki yıl istihdam artışı beklediklerini ifade etti. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri bulunuyor.

İşverenle yüzyüze görüşme

İŞKUR, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması'nı 15 Nisan-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Bu yıl, geçmişten farklı olarak, İŞKUR personeli araştırmanın tamamını yüz yüze ziyaretlerle yapacak.

Araştırma, Türkiye genelinde iş gücü piyasasının talep tarafının geniş bir çerçevesini çizecek. İş yerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık işleri, eleman temininde yaşadıkları zorluklar ve istihdam beklentileri gibi veriler toplanacak. Bu veriler, geleceğin mesleklerine ilişkin tahminlerin üretilmesine olanak sağlayacak.

Araştırmaya katılan iş yerlerinin yüzde 5,4'ü bir sonraki yıl istihdam artışı beklediklerini ifade etti. En fazla istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri bulunuyor.

Kaynak: AA