Ekonomi

İkinci eldeki otomobil pazarında senetli satış dönemi başladı

Son beş yılın en kötü sezonunu geçiren ikinci el otomobil pazarında, galericiler bankalardan kredi alamayan müşteriler için senetli satışlara yöneldi. Bankaların yüzde 3,9 faizli kredi imkanlarına ulaşamayan birçok kişi, yüzde 5,30 faizli senetli satışlara razı oluyor.

Abone Ol

SENETLİ SATIŞLAR İLE PİYASA CANLANDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Taşıt kredisi faizlerinin yüksekliği nedeniyle ikinci el otomobil galerileri, senetli satışlara başladı. Kredi sicili bozuk olan ve araç almak isteyen müşterilere faktoring şirketleri aracılığıyla kredi temin eden galericiler, piyasanın canlanması için yeni yollar arıyor.

SİCİLİ BOZUK MÜŞTERİLERE 30 DAKİKADA KREDİ

Yeni Şafak’tan Şuayip Alabay’ın haberine göre, internet ortamındaki ikinci el otomobil ilan platformlarında araçlarını satmaya çalışan galericiler, anlaşmalı bankaların yanı sıra faktoring şirketleriyle de işbirliği yapıyor. Son bir yıldır sıfır araç bolluğu ve taşıt kredisi faizlerindeki artış nedeniyle durağanlaşan ikinci el otomobil pazarında, hareketlilik sağlamak için yeni formüller aranıyor. Banka kredisi alamayan ama araç almak isteyen sicili bozuk müşterilere faktoringler aracılığıyla kredi temin ediliyor. Galericiler, “Sicili bozuk müşterilerimize 30 dakikada kredi çıkarılır” gibi ifadelerle satış yapmaya çalışıyor.

KREDİYE YÜZDE 4,20, SENETE YÜZDE 5,30 FAİZ

Banka taşıt kredilerinin faiz oranları yüzde 3,90’dan başlarken, galericilerin sunduğu kredi imkanlarında banka kredisine yüzde 4,20 faiz talep ediliyor. Senetli satışlarda ise bu oran yüzde 5,30’a çıkıyor. Öte yandan senetli satışlarda dosya masrafı adı altında 20 bin lira nakit talep ediliyor. Sicili bozuk müşterileri senetli satışa yönlendiren galericiler, bu yöntemle piyasayı hareketlendirmeye çalışıyor.

400 BİN LİRALIK SENET, 36 AYDA 1 MİLYONU GEÇİYOR

600 bin liralık ikinci el otomobil almak isteyen vatandaşlara, faktoringler aracılığıyla 400 bin lira kredi sunan galericiler, 12 ayda yüzde 5,30 faiz oranıyla 600 bin lira ödeme planı çıkarıyor. Aynı kredide 24 ay vadede yüzde 5,30 faiz oranıyla geri ödeme 829 bin lirayı bulurken, 36 ayda ise 1 milyon 92 bin liraya ulaşıyor. Banka kredisinde ise 285 bin liralık tutarın faizi yüzde 4,20 olarak hesaplanıyor.

PAZAR DÜŞTÜKÇE FİYATLAR DİBE VURDU

Bu yılın ilk 6 ayında 4,8 milyon ikinci el araç devri yapılırken, geçtiğimiz yıl bu rakam 5,7 milyon adetti. Bu da yılın ilk yarısında pazarın yüzde 15 oranında daraldığı anlamına geliyor. Öte yandan satışlar düştükçe sıfır araç fiyatıyla ikinci el araç fiyatı arasındaki makas da giderek açıldı. Geçtiğimiz yıllarda görülen sıfırından daha pahalı ikinci el otomobil piyasada kalmazken, şu anda en az yüzde 20 fark bulunuyor. Yıl başından bu yana ise ikinci el fiyatları yüzde 30 civarında düşüş gösterdi. İkinci eldeki otomobillerin yaş ortalaması ise 10’un üzerinde.