İftar ve sahur yemeklerimizi sağlıklı nasıl hazırlarız! Nelere dikkat etmeliyiz?

Abone Ol

On bir ayın sultanı Ramazan’a şükür kavuştuk! Tutacağımız oruçları Allah kabul etsin inşallah.

Oruç aslında insan vücudunun bir aylık diyet niteliği taşıması ve sağlıklı bir yaşamın sırrı olduğu tıp bilim insanları tarafından keşfedildi ve her dine mensup insanlara dünya genelinde sağlık için son dönemlerde Oruç diyeti uygulanmaya başlandı.

Rabbimizin bizlere bahşettiği vücudumuzun dirençli ve sağlıklı olması adına tüm İslam alemine farz kılınmıştır.

Oruç sadece ibadet değil insan sağlığı adına önemli bir sağlık diyeti  olduğu tüm bilim insanları tarafından bilinmektedir.

Peki sağlıklı bir iftar ve sağlıklı bir sahur yapmak için!  İftar ve sahurda ne yemeliyiz ne içmeliyiz nelere dikkat etmeliyiz?

İlk önce hazır gıdalardan uzak durmalıyız.

Gazlı içecekleri asla iftar soframıza koymamalıyız.

Özellikle kullandığımız yağlara, çok dikkat etmeliyiz.

 Yemeklerimizde doymuş yağlarla  kızartma yapmamaya çok dikkat etmeliyiz.

Tatlılarımızı sütlü ve meyvelerden yapmaya özen göstermeliyiz. (güllaç, muhallebi, kazandibi vs ) Bu tatlıları evimizde yapmaya özen gösterirken

yemekten sonra hemen yememeye dikkat etmeliyiz.

İftar soframızda öncelikle yarım çorba ile başlayıp sonra iftariyelik tabir ettiğimiz, hurma kuru kayısı, kuru incir, kuru elma, bal, peynir çeşitleri, söğüş sebzeler ve özellikle siyah ve yeşil zeytin, yanında çay ile hafif atıştırıp! Yarım saat sonra ana yemeğimizi yiyip, bir yarım saat sonra da tatlımızı yemeliyiz.

Bir şef olarak yıllardır verdiğimiz iftar yemeklerinde edindiğim tecrübe ve araştırmalarım neticesinde, ağır yağlı et yemeklerinin yanında  enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli ev erişteleri gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.

Sahurda ise yağlı unlu mamüllerinden ve ağır yağlı et yemeklerinden uzak durulmalıdır. Sahurda yüksek protein içeren et yemekleri yenildiğinde vücudumuz su ihtiyacı duyacağından bunlardan uzak durmalıyız.

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze- meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirmek için midenin boşalma süresini uzatacak kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketmesi uygun olacaktır. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır.

Sevgili okurlarımız Ramazan ayı boyunca, sağlıklı iftar ve sahur için hazırlayacağımız sağlıklı Osmanlı şerbetleri, yemekler ve tatlılardan oluşan birbirinden lezzetli bütçenize uygun düşük maliyetli beş yıldız tariflerimizi siz değerli okurlarımızla paylaşacağız inşallah.

Hoş geldin ya şehri Ramazan.

Sağlıkla hoşçakalın.