Dünya

Hollanda'da mahkeme devletin İslami eğitim veren liseye tazminat ödemesine hükmetti

Hollanda'da mahkeme, Amsterdam'da İslami eğitim veren Cornelius Haga Lisesi'nde antidemokratik ve entegrasyon karşıtı görüşlere sahip kişiler bulunduğu yönünde yanlış bir algı oluşturduğu gerekçesiyle Hollanda devletinin liseye tazminat ödemesine hükmetti.

Abone Ol

Lahey Bölge Mahkemesi'nin karara ilişkin yazılı açıklamasında, Cornelius Haga Lisesi yönetimi tarafından Hollanda devletine karşı açılan davanın karara bağlandığı belirtildi.

Açıklamada, Şubat 2019'dan Ocak 2020'ye kadar olan dönemde devletin, İslami eğitim veren lise hakkında "antidemokratik ve entegrasyon karşıtı görüşlere sahip kişiler bulunduğu" yönünde yanlış bir algı oluşturduğu kaydedildi.

Bu yanlış algı sebebiyle okula kayıt yaptıran öğrenci sayısının ciddi şekilde azaldığı ve okulun zarara uğradığı ifade edilen açıklamada, devletin daha sonra belirlenecek bir miktarda tazminatı liseye ödemesine karar verdiği bildirildi.

İstihbarat kurumları okul çalışanları ve müfredatı hakkındaki raporu kamuya açtı

Açıklamada, Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesi’nin (AIVD) Şubat 2019'daki raporunda, okulda görev alan kişilerin geçmişleri ve bu kişilerin bazı terör gruplarıyla bağlantılarına dair ifadelerin yanı sıra okul yönetiminin müfredatın yarısını selefi dini öğretilere ayırmak istediğine ilişkin tespitlerin yer aldığı belirtildi.

AIVD'nin söz konusu raporu okul kayıt döneminde kamuya açtığı aktarılan açıklamada, Hollanda Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumunun (NCTV) okul yönetiminin selefi eğilimlerine ilişkin Amsterdam Belediyesine gönderdiği mektubun da kamuyla paylaşıldığı bilgisine yer verildi.

Açıklamada, raporların kamuya açılmasının ardından medya kuruluşlarının Cornelius Haga Lisesi'ni "nefret okulu" ve "öğrencilere radikal İslam'ın aşılandığı bir okul" olarak tanımladığı kaydedilerek, dönemin Başbakanı Mark Rutte'nin basın toplantısında ailelere çocuklarını bu okula göndermemeleri tavsiyesinde bulunduğu vurgulandı.

Okul yönetimi dava açtı

Bu iddiaların ardından görevden alınan okul yönetiminin yargı yoluna başvurduğu aktarılan açıklamada, farklı bakanlık ve kurumlardan oluşan bir heyetin Nisan 2021'deki incelemesinde, okuldaki derslerin kalitesi ve öğrencilerin güvenliği hakkında olumlu görüş verdiği belirtildi.

Açıklamada, Hollanda Danıştayının Ekim 2022'deki kararında okul idarecilerinin kötü yönetim olmadığına karar verdiği kaydedildi.

Mahkemenin istihbarat kurumlarının raporlarında birçok hukuka aykırı unsur tespit ettiği bildirilen açıklamada, "NCTV tarafından Mart 2019'da Amsterdam belediye başkanına gönderilen mektup ve başbakanın basına yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında, devletin okulun büyümesini uygunsuz bir şekilde engellediği görülmektedir." denildi.

Açıklamada, 2017/2018 eğitim öğretim yılında 40'tan fazla öğrenciyle eğitime başlayan okulun yeterli düzeyde eğitim içeriği sağlamasına rağmen devlet tarafından oluşturulan olumsuz algı nedeniyle zarara uğradığı belirtildi.