Zirve, gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretim konularında önemli görüşmelere ev sahipliği yaptı.

Güvenilir Ürün Platformu tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı paydaşlığında üçüncüsü düzenlenen Güvenilir Ürün Zirvesi ve Feed the Future Ödül Töreni Crowne Plaza İstanbul Florya’da gerçekleştirildi.

Yüksek katılımın olduğu 3.Güvenilir Ürün Zirvesi’nde hayatın her alanında güvenilirlik mesajı verildi ve ‘’Türkiye’nin Üretim Kahramanları’’ teması işlendi.

Açılışta konuşan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, “Geçen yıl Tarım Bakanlığının önerisiyle başlattığımız proje ile, deprem bölgesi; deprem üssü değil üretim üssü olmalı anlayışıyla yola çıktık. Geçen yılki zirvede bu projenin protokolünü imzaladık ve bu imzadan sonra depremin gerçekleştiği 5 ilde etkinlikler yapıldı ve çok başarılı oldu. Oradaki insanlar üretimi hatırladı’’ diye konuştu.

“TÜKETİCİ SAĞLIĞINI KORUMAK TEMEL GÖREVİMİZ”

Zirvenin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Ahmet Gümen, küresel düzeyde gıda ve tarımın hiç olmadığı kadar önemli bir konuma geldiğine vurgu yaparak, “Sürdürülebilir bir gıda sistemi için Bakanlığımız, geçtiğimiz aylarda yayınladığı Tarımsal Üretimin Planlanması ve Sözleşlemeli Üretim ile yeni stratejilerini ortaya koyuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bitkisel üretimden hayvansal üretime, güvenilir gıdadan su ve sulama yatırımlarına, ormandan doğa koruma ve milli parklar ile yaban hayatına kadar çok geniş bir alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Tüketici sağlığının önemine değinen Gümen, “Bakanlık olarak tüketici sağlığını korumak için kamunun bir görevi olan denetim mekanizmasını en etkin şekilde kullanıyoruz. Piyasadaki ürünlerin güvenilir olup olmadığına yönelik denetimler ve bu denetimler neticesinde alınan önlemler ekonominin iki büyük aktörü olan üretici ve tüketiciyi doğrudan etkiliyor. Sofralarımıza ulaşacak gıdanın üretim öncesi aşamalardan başlayan serüveninin en sağlıklı şekilde noktalanması hem sektörümüzün hem de Bakanlığımızın en değer verdiği konularun başında geliyor” şeklinde konuştu.  

Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve geleneksel ürünleri korumak için bazı gıdalarda katkı maddesi kullanımını, nar ekşisi ve limon suyu izlenimi veren ürünlerin üretimini yasakladıklarını belirten Gümen, bal tebliğini güncellediklerini ve arı ürünlerinde gıda güvenilirliğinin kriterlerini belirleyen mevzuatı ilk kez yayınladıklarının altını çizdi.

Bakanlık olarak yaptıkları denetimlerden de bahseden Gümen, şunları söyledi: “Bakanlık olarak 2023 yılında gıda işletmelerine yönelik 1 milyon 302 bin, 2024 yılında bugüne kadar 940 bin 238 denetim gerçekleştirdik. Rutin denetimlerimiz dışında ALO 174 Gıda Hattı’na ve Gıda Whatsapp İhbar Hattı’na yapılan tüm şikayetlere yönelik denetimler titizlikle geçekleşmektedir.”

“İSRAFLA TOPYEKÜN MÜCADELE EDİLMELİ”

Güvenilir gıdanın İstanbul Ticaret Borsası’nın (İSTİB) kırmızı çizgilerinden biri olduğunu vurgulayan İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, yıl boyunca düzenledikleri etkinliklerle güvenilir gıdayı gündemde tuttuklarını, gıdada taklit ve tağşiş konusunda farkındalık yaratmak için uluslararası katılımcıları konuk alarak toplantılar düzenlediklerini vurguladı.

Gıdaya güvenli erişim için gıda arz güvenliğinin tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Kopuz, “Çok iyi biliyoruz ki yeterli tarımsal üretim olmazsa, güvenilir gıdaya erişim de zorlaşır. Piyasada tabiri caizse ‘ne idüğü belirsiz’ ürünler dolaşmaya başlar” dedi.

Gıdada israfla mücadele edilmesi gerektiğine de değinen Kopuz, şunları söyledi: “Yerkürede her gün 1 milyar öğün yemek çöpe gidiyor. Bu israf, yalnızca evsel tüketimde ya da restoranlarda çöpe atılan gıdalarla sınırlı değil. Gıdada kayıp ve israfın önemli bir bölümü verimsiz sulama, ürünün hasadı, depolanması, paketlenmesi, toptancı hallerine nakliyesi ve perakende satış aşamalarında gerçekleşiyor. Refah seviyesi yüksek ülkelerde israfın çoğu mutfakta yapılırken, sanayileşmemiş ülkelerde ise üretim ve tedarik sürecinde gıdanın önemli bir kısmı heba oluyor. Bu nedenle, tüm bu süreçleri iyileştirmek için topyekün mücadele verilmesi gerekiyor."

Zirvede konuşan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, gıda ve üretimin her şey olduğuna vurgu yaparak, “Sanayi, teknoloji ve dijitalleşme çağında dünya ile rekabet edebilecek, gıda teknolojilerinin oluşumu, markamızla ve tüm Türkiye’nin markalarıyla güçlü bir şekilde hem bölgede hem dünyada yer alması gerektiğine inanıyorum ve sürdürülebilirliğin aslının üretimden geçtiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bilgi ve teknoloji üreten bir firma da olduklarının altını çizen Muratbey Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Üretmenin artık kişiliğimizin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Asla yetinmiyoruz ve daha güzel şeyler yapmak için çalışıyoruz. Toplumsal ve ülke ekonomisi açısından daha fazla ne yapabiliriz telaşı içindeyiz” diyerek üretimin önemine dikkat çekti.

Tarımın stratejik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ekonomik bağımsızlığımız için milli ekonominin temeli ziraattir’ diyerek üreten köylü milletin efendisidir sözü ve aynı zamanda üreticilerinden yoksun olan milletler üretenlerin esiri olur sözü hem üreticinin hem üretimin ve tarımın ne kadar stratejik önemi olduğunu vurgulamıştır. Pandemi bize bunu hatırlattı. Pandemide aynı zamanda bayram seyran demeden, cumartesi-pazar olmadan çiftçilerimiz sofralarımıza bereket ve lezzet sundular” şeklinde konuştu.

ÖDÜLLER SAHİPLERİYLE BULUŞTU

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye genelinde uzun yıllardır üreten, istihdam sağlayan ve ülkemize yatırım yapan kurumların ödül aldığı Türkiye’nin Kahramanları ödül töreni ile devam etti. Söz alan Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ‘’Yaptıkları il buluşmaları çalışmaları kapsamında üretimin kahramanları ile karşılaştıklarını belirterek “Herşeye rağmen üretiminden vazgeçmeyen, ülke ekonomisi için elini taşın altına koyanları selamlıyoruz. Bu nedenle Danışma Kurulumuz onların ödüllendirilmeni kararlaştırdı” bilgisini paylaştı.

Üretmekten vazgeçmeyen üreticilere ithaf edilen zirve Türkiye’nin Üretim Kahramanları’nin ödüllendirilmesi ile devam etti.

THY'nin taşıdığı yolcu sayısı 9 ayda 65,1 milyona ulaştı THY'nin taşıdığı yolcu sayısı 9 ayda 65,1 milyona ulaştı

Ödül alan isimler:

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, Oğuz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Oğuz, Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Müdürü Zafer Arslan, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Muratbey Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, ARNICA Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer, Green Park Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, Öztiryakiler Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki

600 başvuru değerlendirildi 55 kişi Feed the Future ödülünün sahibi oldu

Güvenilir Ürün Zirvesi kapsamında yapılan Feed the Future yarışmasının kazananları günün sonunda gerçekleştirilen ödül töreninde açıklandı. 600 ün üzerinde başvuru alınan yarışmanın kazananlarını alanında uzman isimlerden oluşan 120 jüri üyesi belirledi. 34 kategoride yapılan değelendirmelerde 55 isim ödül almaya hak kazandı. Bu isimler bir yıl boyunca Feed the Future logosunu ambalajlarında kullanabilecek.

Tüm gün eş zamanlı etkinliklerle süren zirve programında alanında uzman konuşmacıların yer aldığı paneller, glutensiz reçete denemeleri ile workshoplar ve 12 ülkenin kamu ve özel sektör temsilcileri ile gerçekleştirilecek ülke masası toplantıları düzenlendi.

Ayrıca programla eş zamanlı olarak depremden etkilenen tüm iller için ‘Perakende Kooperatif El Ele Masaları’, sektör profesyonellerine yönelik ‘Kariyer Toplantıları’, işini geliştirmek isteyen üreticiler için ‘Teknoloji ve İş Geliştirme Buluşmaları’ ve ‘GPD İnovasyon Yarışması’ da bu yılki zirvede yer aldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ