Gazze'ye düzenlenen 7 Ekim operasyonu sonrasında Hamas'ın elinde rehin alınan 150'den fazla kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor. Aralarında birçok yabancı vatandaşın da bulunduğu bu esirler için dünya genelinde diplomatik çabalar hız kazanırken Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, vatandaşlarını Hamas'tan kurtarmak isteyen birçok ülke, Türkiye'deki diplomatlardan ve istihbarat yetkililerinden yardım talep ediyor. Ancak Hamas'la iletişim kurmak oldukça güç, hatta neredeyse imkansız...

Ekran görüntüsü 2023-10-16 164529

İsrail, esirlerin Hamas'la pazarlık yapmayacağını açıkladı. Ancak WSJ'ye konuşan bir Mısırlı yetkili, "Hamas'la iletişimi olan her ülke bunu denedi ama telefonlarına bile cevap vermiyorlar, onlara ulaşmak neredeyse imkansız." şeklinde konuştu. Türkiye, Mısır ve Katar gibi ülkeler, ABD ve müttefiklerinden gelen talepler üzerine Hamas'la temas halinde olup durumu değerlendiriyor.

Ekran görüntüsü 2023-10-16 164239

Gazeteye konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi, "Birçok ülke, özellikle de Batılı ülkeler Ankara’yla temas halinde. Bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istiyorlar." diyerek, İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığına dikkati çekti.

Haberde, Türkiye'nin rehinelerin durumu konusunda Hamas'tan yeterli cevap alamadığı, Gazze'de kaç rehine olduğunun bile tam olarak bilinemediği kaydedildi. Habere göre Hamas, Türkiye'ye gönderdiği mesajda, İsrail, elindeki binlerce Filistinli rehineyi serbest bırakmadan esirleri bırakmayacağını bildirdi.

Türkiye'nin Hamas'a, yaşlı ve çocuk rehineleri serbest bırakma çağrısında bulunduğu, ancak Gazze'deki koşulların müzakereler için uygun olmadığı ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklar, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının, iletişimi oldukça zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

Ukrayna: Rusya'dan 501 askerimizin cenazesini teslim aldık Ukrayna: Rusya'dan 501 askerimizin cenazesini teslim aldık

Kaynak: (HABER MERKEZİ)