Üniversiteleri bilim ve teknoloji üreten toplumların, bütün kuruluşları ürün ve hizmet üretirler. Ülkelerin kültürel, siyasal ve ekonomik gücü, zenginleştirdikleri bilgilerin, sundukları hizmetlerin ve geliştirdikleri ürünlerin hacminden ve kalitesinden kaynaklanır. Her alandaki üretkenliğin, kaynağında üniversiteler vardır.
Üniversitelerin dünyayı ve hayatı bütün boyutlarıyla kavrayabilmeleri, değerlerle bilimleri, bilimlerle değerleri, bir bütünlük içinde ele almalarına bağlıdır. Değerlerle bilimleri birbirinden, aşılmaz sınırlarla ayıran toplumlar, ekonomik ve kültürel krizlerin üstesinden gelemezler. Değerlerden arındırılmış bilimler ilkelerini, bilimlerle beslenmeyen değerler güçlerini yitirirler. Değerleri hayata bilgeler kazandırırlar. O bilgelerin başında, Hasan Ali Yücel’in “Goethe” kitabında anlattığı Goethe gelir.
Almanya’da Yahudi ve Hıristiyan değerleri yanında, İslam’ın değerlerini de öğreten, J. W. Goethe Üniversitesi Protestan İlahiyat Fakültesinde, İslam Dini Bölümü açılmıştır. Milyonlarca Müslüman’ın yaşadığı, Avrupa ülkelerinin üniversitelerinde, İslam’ın değerlerinin öğretilmesi, dünya için büyük önem taşımaktadır. Bütün ülkelerin birbirleriyle komşu olduğu bir dünyada, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler, karşılıklı saygıya dayalı bir ortamda, barış içinde birlikte yaşamak zorundadırlar.
Almanya’nın özeti, Almanya’yı aydınlatan Goethe’nin, adını taşıyan bir üniversitede, İslami İlimler Bölümünün açılması, Avrupa’nın geleceği için, ümit ve güven vericidir. “İslam’ın hiçbir eksiği yoktur. Hiç kimse Son Peygamberden daha üstün olamaz.” Goethe, ömrü boyunca “Musa’nın Kuran’da dua ettiği gibi dua etmiştir.”, öğrendiği dillerle bilgeliğinin sürekli zenginleşmesine çalışmıştır. Dünyanın İslam’ın değerleriyle, yoğrulmak zorunda olduğu bir yüzyılda, bütün Avrupa üniversitelerinde, İslam temelleri ve temel değerleri öğretilmelidir.
Değerler bütün dallarıyla bilimleri, bütün boyutlarıyla hayatı kuşatırlar. Onlar insanları doğumlarından ölümlerine kadar, hayatlarının her aşamasında bir gölge gibi izlerler. Değerler tarihin her döneminde, etkili olmuşlardır. Çünkü onların rengi hiçbir zaman solmaz. Üniversiteye rengini onlar verirler. Kültürel ve ekonomik hayat, değerlerle boyanan üniversitelerin rengine boyanır. Değersizliğin değer kabul edildiği toplumlarda, iyilikle kötülük, doğrulukla yanlışlık, güzellikle çirkinlik birbirine karışır.
Almanya’da üniversite öncesindeki yüz binlerce Türk, milyonlarca Alman öğrenciye, İslami değerleri öğretecek öğretmenlerin yetiştirilmesi, öğretim programlarının ve ders kitaplarının hazırlanması, bütün Avrupa ülkeleri için, büyük önem taşımaktadır. Küresel değerler kutsal, kültürlerin can damarlarıdır. Müslümanların bilim ve teknolojiye anlam kazandıran, yol ve yön gösteren değerleri, insanlığın bilgi ve bilgelik, birikiminin ana kaynağıdır. İyilik ve içtenlik bütün değerlerin anasıdır.
Son Peygamberle noktalanan, bütün peygamberleri kucaklayan, İslam’ın değerleri küreseldir. Goethe’nin “Doğu Batı Divan”ında, vurguladığı gibi, İslam Allah’a teslim olmaktır.
Yaşanılacak dünyanın en üstün ve en önemli habercileri peygamberlerdir.