İskoçya'da, tamamen yok edildiğine inanılan 200 yıldan fazla bir süre sonra, tarihi Büyük Alfred zamanına kadar uzanan 1000 yıldan daha eski bir kale ortaya çıkarıldı.

Antik kale, Karanlık Çağlar sırasında şimdiki İskoçya'da yaşayan bir kabileler konfederasyonu olan Pictler tarafından inşa edildi. Kale muhtemelen M.S. 500 ile 1000 yılları arasında Pict krallığı için önemli bir güç kaynağıydı. 1800'lü yıllarda Burghead Kalesi olarak bilinen eski kalenin üzerine bir kasaba inşa edildi ve çoğu arkeolog, kalenin kalan son izlerinin o dönemde yok edildiğini düşünüyordu.

Ancak yeni arkeolojik kazılar, İngiltere Kralı Büyük Alfred dönemine ait nadir bir madeni paranın da aralarında bulunduğu, şehrin altında gizlenmiş önemli yapıları ortaya çıkarıyor.

İskoçya'daki Aberdeen Üniversitesi arkeoloji başkanı Gordon Noble konuyla ilgili, şu ifadeleri kullandı:

“19. yüzyılın yıkıntıları arasında önemli Pict kalıntıları aradık. Bir Pict uzun evi bulmuş gibiyiz. Burghead muhtemelen kuzey Pictland’ın en önemli kraliyet merkezlerinden biri olduğundan bu önemlidir.”

Suudi Arabistan neden spora bu kadar çok para harcıyor? Suudi Arabistan neden spora bu kadar çok para harcıyor?

ESRARENGİZ KABİLELER

İttifakgazetesi.com'un WordsSideKick’in konuyla ilgili haberinden edindiği bilgilere göre, kendilerine verdikleri isim de dahil olmak üzere, gizemli Pict kültüründen geriye neredeyse hiçbir şey kalmadı.

‘Boyalı insanlar’ anlamına gelen Pictlerden ilk kez Romalılar bahsetti. Muhtemelen kendine özgü dövmeleri ve savaş boyaları nedeniyle. Bununla birlikte, nispeten az sayıda Pict yazısı hayatta kalmıştır ve tarihçilerin Pict'in erken tarihi hakkında bildiklerinin çoğu, Eumenius gibi Roma dili yazarlarının anlatımlarından gelmektedir.

Burghead Kalesi orta çağdan beri biliniyordu, ancak 1800'lerde Lossiemouth kasabası kalıntıların üzerine inşa edildi ve kale büyük ölçüde yıkıldı.

2015 yılında Aberdeen Üniversitesi'nden araştırmacılar, antik krallığa ait herhangi bir kalıntının kalıp kalmadığını belirlemek için yola çıktılar. Taş ocağı olan eski bir uzun evin kalıntılarını buldular. Binanın kalıntıları arasında, 800'lerin sonundaki baskınlarının en parlak döneminde Vikingleri püskürten İngiliz kralı Büyük Alfred'in resmiyle süslenmiş bir madeni para vardı. Araştırmacılar, bu dönemde İskoçya'daki bir Pict kalesinin kalıntıları arasında Büyük Alfred dönemine ait bir madeni para buldu.

Romalılara cehennemi yaşatan gizemli kabile! Romalılara cehennemi yaşatan gizemli kabile!

Aberdeenshire Konseyi Arkeoloji Servisi'nden arkeolog Bruce Mann, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Burghead Kalesi uzun zamandır erken orta çağ döneminde önemli bir güç merkezi olarak kabul ediliyor ve İskoçya'da türünün en büyük kalesi olarak biliniyor. Ancak bu keşifle önemi bir kez daha arttı. O tarihten bugüne binalardan ve zeminlerden kalıntılar bulunması gerçekten inanılmaz.”

Zirveye gizlenmiş 900 yıllık yapı: Kurşunlu Manastırı Zirveye gizlenmiş 900 yıllık yapı: Kurşunlu Manastırı

Kaynak: MEHMET POYRAZ