Güncel

Gazze'den Türk Dışişleri'ne 700 tahliye talebi ulaştı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı sunumda, bir dizi dış politika meselesini ele aldı. Yıldız, özellikle Gazze Şeridi'ndeki gelişmelere ve Türkiye'nin dış politika stratejilerine dair şu önemli noktaları vurguladı:

Abone Ol

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı sunumda birçok önemli konuya değindi. İşte bu sunumun başlıca bölümleri:

1. Dünya Değişiyor Ahmet Yıldız, sunumuna dünyanın kapsamlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek başladı. Bu süreçte siyasi ve ekonomik alanda belirsizliklerin arttığını ve küresel kırılmaların yaşandığını vurguladı. Güç dengelerinin değiştiği bir dönemde jeopolitik ve jeoekonomik rekabetin hız kazandığını ifade etti.

2. Türkiye'nin Uluslararası Rolü Yıldız, Türkiye'nin uluslararası sistemde etkili bir aktör olması gerektiğini ve bağımsız, milli bir dış politika izlediğini vurguladı. Türkiye'nin bölgesel ve küresel konularda söz sahibi olmayı hedeflediğini belirtti.

3. Gazze'deki Gelişmeler Gazze'deki gelişmelere de değinen Yıldız, Türkiye'nin Gazze'ye yardımlarının Mısır üzerinden ulaştırıldığını açıkladı. Ancak Gazze'den tahliye talebinde bulunan 700 kişiden bahsetti. Bu kişilerin çoğunluğunun Türk vatandaşı veya akrabaları olduğunu ifade etti.

4. Suriye İhtilafı Suriye konusunda Türkiye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunması, terör unsurlarının ortadan kaldırılması ve Suriyelilerin güvenli şekilde ülkelerine geri dönüşlerinin sağlanması için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Türkiye'nin Suriye rejimi ile görüşmeler yürüttüğünü ve bu konuda dört ülkeli bir sürecin başladığını açıkladı.

5. Rusya-Ukrayna İlişkileri Yıldız, Rusya-Ukrayna konusunda Türkiye'nin ilkeli bir tutum sergilediğini ve Ukrayna'yı desteklediğini, aynı zamanda Rusya ile pragmatik ilişkilerini korumaya çalıştığını ifade etti. Montrö Sözleşmesi'ni uygun bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini belirtti.

6. Libya Libya ile ilgili olarak Türkiye'nin ülkeye sağladığı istikrarın herkesin yararına olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Libya'da istikrarı sağlama amacı taşıdığını vurguladı.