Gazze'deki Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi, Gazze'deki 36 hastaneden yalnızca 11'inin kısmen çalıştığını duyurdu.

İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu İsrail savaş uçakları Hizbullah hedeflerini vurdu

İsrail, 7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle düzenlediği kapsamlı saldırıya karşılık olarak Gazze Şeridi’ni işgal etti. İsrail, saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. Gazze’de ise en az 7 bin 700’ü çocuk, 5 bin 150’si kadın olmak üzere 18 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip edildi.

ESİR TAKASI YAPILDI

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. Filistinli esirlerin aileleri, İsrail’in esirlerin haklarını ihlal ettiğini ve işkence gördüklerini iddia etti.

BATI ŞERİA VE KUDÜS’TE ŞİDDET SÜRÜYOR

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasadışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 275 Filistinli hayatını kaybetti. Filistinliler, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarını, evlerini yıkmasını ve topraklarını gasp etmesini protesto etmek için sokaklara çıktı. İsrail güçleri, göstericilere gerçek ve plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

LÜBNAN’DA ÇATIŞMA ÇIKTI

İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah’ın sınır hattındaki çatışmalarında ise 23 Lübnanlı sivil, 100 Hizbullah mensubu ve 5 İsrailli sivil ile 6 İsrail askeri öldü.

Gazze’de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Birleşmiş Milletler, Gazze’de insani durumun kritik seviyede olduğunu ve acil yardıma ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Uluslararası toplum, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurması ve ablukayı kaldırması çağrısında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ