Gastronomi turizminde Türkiye
Türkiye’nin de son yıllarda gastronomi turizminden küçük bir pay alması sevindirici bir gelişme olarak görülebilir. Ancak bana göre bu yeterli değil. Ülkemizde gastronominin Turizmin bir dalı olarak görülmesinin farkına biraz geçvarıldı. Binlerce yıllık tarihi geçmişiyle Türk gastronomisi, dünyadaki en zengin mutfaklar arasında yer alıyor. Türk mutfağının tarih kokan bu lezzetleri, ülke turizmi açısından da çok kritik bir öneme haiz. Öyle ki; Türkiye’ye ilgi gösteren turistlerin yüzde 3’ü gastronomi için bu topraklara gelirken söz konusu rakam, turizm gelirimizin ancak yüzde 5’ini oluşturuyor. Hâlbuki Türk mutfağının organikliği, tazeliği ve pişirme yöntemleri sayesinde kaliteli şeflerimizin elinden çıkan o muhteşem yemekler, dünya gastronomisinde büyük bir fark oluşturabilir. Bu da bu pastadan daha çok pay almamızı sağlayabilir, ancak ne yazık ki öyle olmuyor.
“Her ay dergiyi bir sektöre ayırıyoruz”
Türkiye’de İş Dünyası dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak açılış konuşmasında dergi konseptine vurgu yaparak şunları söyledi; “Dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık. Gastronomi bildiğiniz gibi Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yeni umudu olacak. Geziyoruz fakat gittiğimiz yerlerde ne yenir ne içilir o bölgenin kendine özgü neleri var bu da konularımız arasında. Biz, bu konuların ekonomisiyle ilgiliyiz. Gastronominin uzmanı olmasak bile ekonomisine ilgimiz var. Önümüzdeki dönemde gastronomi ekonomisinin Türkiye turizmine, Türkiye ekonomisine çok önemli katkı yapacağını düşünüyoruz. Bunun da burada dergimizle beraber startını verdik. Bütün sektör bileşenlerinin bu konuya ilgi göstermesini istiyoruz. Bu nedenle dergimizin 18'inci sayısında gastronomi konusunu ele aldık.”
“Dijitalleşme gastronomiye olan ilgiyi artırdı”
Panelin 2. konuşmacısı Turizm Profesyoneli ve Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayça Bilgin; “Türkiye öyle bir ülke ki sahip olduğu varlıklarla ve tarihiyle müthiş bir turizm çeşitliliğini bünyesinde barındırıyor. Turizm deyince birçoğumuzun aklına Antalya’nın denizi, kumu, güneşi geliyor ama Türkiye sadece bunlardan ibaret bir ülke değil. Son zamanlarda Z kuşağıyla birlikte iyice yukarı çıkan dijitalleşme arzusu var. Bu sosyalleşmeyle beraber dijitalin kullanılmasıyla yeme içme kültürlerine ilgi giderek arttı. Farkındaysanız artık birçok genç, gastronomi okumak istiyor. Turizmde seçim yaparken nereye gidebilirim sorusunun yanına yeni bir soru eklendi: ‘Nerede ne yiyebilirim?’. Buna göre bir seçim yapmaya başlandı. Bizim üzerimize düşen ise kendi sahip olduklarımızı bu yeme içme kültürüyle ön plana çıkarmak” ifadelerini kullandı.
- Hacı Abdullah Korun -Hacı Abdullah Lokantaları Kurucusu
- Necati Yılmaz -Deraliye Restaurant Kurucusu Ve Şefi
- Volkan Arık -Lokanta By Divan Şefi
- Hamdi Arpacı -Hamdi Restaurant Kurucusu
- Süleyman Tarakçı -Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı
- Levent Avcı -Şeref Büryan Kebap 4. Kuşak Temsilcisi
- Fatih Aşçı- Nokul Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
- Murat Kaşıbeyaz –Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili
- Ömer Kartın -İsatag Genel Sek. Ve 24. Dönem Türsab Gastronomi Turizmi İhtisas Başkanı
- Ayça Bilgin -Turizm Profesyoneli Ve Türkiye Gastronomi Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
- Salih Arslan -İlav Yönetim Kurulu Başkanı
- Burhan Akdağ -İlav Yönetim Kurulu Üyesi