G20'nin sıcak konuları

Abone Ol

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri bugün Arjantin in başkenti Buenos Aires te bir araya geldi.

Donald Trump, Arjantin e gitmek için ABD den ayrılırken yaptığı açıklamada bir anlaşmanın yakın olduğunu ancak kendisinin bir anlaşma yapmak isteyip istemediği konusunda emin olmadığını söyledi. Çin ise Trump tan ABD den samimiyet beklediklerini dile getirdi. İyiden iyiye çıkmaza giren ticaret savaşları konusunda ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi bir araya gelecekler ancak bu görüşmede mesafe alınacak mı? Trump ın dalga geçen tavrına bakılırsa çok zor görünüyor.

Bu G20 toplantısını en sıcak konu ise Karadeniz de Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim. Bildiniz gibi, Rusya nın Ukrayna ya ait 3 gemiyi ve 24 askeri personeli KerçBoğazı nda alıkoymasının ardından tansiyon yükselmiş ve ABD Başkanı Donald Trump, Buenos Aires te Putin ile yapacağı ikili görüşmeyi iptal etti.

ABD yönetimi olayları bir provokasyon olarak nitelerken, Trump-Putin görüşmesinin iptal edilmesine ilişkin Kremlin den yapılan açıklamada, durumun Putin in programında ek birkaçsaatlik boşluk yaratmak dışında bir etkisi olmayacağı görüşünde.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında okların üzerine çevrildiği Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Buenos Aires te Suudi Arabistan ın temsil edecek. G20 liderlerinin Suudi prense karşı nasıl bir tavır takınacağı ise diğer bir merak ediliyor. Prens le görüşeceği açıklanan İngiltere Başkabanı Theresa May görüşmede Cemal Kaşıkçı cinayetini gündeme getireceğini söyledi.

Türkiye nin G20 içerisinde ağırlığı ve etkisi artacak

2010-2015 döneminde yüzde 7 nin üzerinde büyüyen Türkiye 2016 da yavaşladı. Bu yavaşlamaya rağmen Türkiye ekonomisi hem 2016 da hem de 2017 yılının ilk çeyreğinde G20 ülkeleri arasında Çin, Hindistan ve Endonezya nın ardından en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

2010 yılında dolar bazında GSYH rakamlarına göre G20 içerisinde 15. sırada yer alan Türkiye, 2016 yılı verilerine göre 16. sırada bulunuyor.

Türkiye den sonra ise Suudi Arabistan, Arjantin ve Güney Afrika listenin son sıralarında yer alıyor. 856 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye ekonomisinin en yakın rakipleri ise Endonezya, Meksika ve İspanya.

Türkiye nin G20 deki yerinin son yıllarda yaşanan pek çok olumsuz gelişme nedeniyle bir iki sıra gerilere düşse de Türkiye G20 dışında kalmaz.

Aksine yeni dönemde Türkiye nin G20 içerisindeki ağırlığının ve etkisinin artacağını düşünüyorum. Bölgemizdeki gelişmeler ve Türkiye nin stratejik rolü göz önüne alındığında, Türkiye G20 de daha fazla ağırlığı olan ülkelerden biri olacak. Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 de 2016 da 16. sırada yer alan Türkiye, geçen yıl G20 içinde en yüksek büyüme performansı gösteren dördüncü ülkedir.

Türkiye nin G20 deki yerini belirleyen asıl faktör, ekonomik büyüklükten ziyade stratejik konumu. Bu nedenle önümüzdeki dönem Türkiye nin G20 içerisindeki öneminin yeni dönemde daha da artacaktır.